20 денонощия кино

София филм фест’2019 (7–17–28 март)

06 March 2019

По традиция си запазваме март за София филм фест! Най-мащабният и престижен кинофестивал у нас за 23-и пореден път ще ни покаже своята селекция от най-вълнуващите фестивални заглавия на изминалата година. Там сме, а ето го и списъкът ни.

5 х Нури Билге Джейлан

Най-известният съвременен турски режисьор, носител на „Златна палма“ от Кан’2014 за „Зимен сън“, ще бъде представен на СФФ с пет от най-добрите си творби. Препоръчваме особено „Климати“, „Имало едно време в Анадола“, „Зимен сън“, „Три маймуни“ и „Дивата круша“. А, те станаха пет. Обичаме киното на Джейлан!

Crème de la crème на 2018

„Рома“ на Алфонсо Куарон, „Къщата, която Джак построи“ на Ларс фон Триер, „Зелената книга“ на Питър Фарели (представен лично от актьора с български корени Димитър Маринов) и „Студена война“ на Павел Павликовски са три от знаковите филми на изминалата година и е време да ги видим и на голям екран. Заслужават го, нали? Изключително ерудираният, доста висок и честно казано, направо привлекателен Павликовски лично ще представи своята творба у нас.

„Прасето“ на Драгомир Шолев

Дългоочакваният нов филм на Драгомир Шолев (направил прекрасния „Подслон“, 2010 г.) е в конкурсната програма на София филм фест. Историята е за тийнейджър, системно тормозен от съучениците си, който един ден решава да отвърне на удара.

„Залез“ на Ласло Немеш

След разтърсващия си филм „Синът на Саул“ (2015), спечелил БАФТА и две награди в Кан, унгарецът Ласло Немеш ни представя новата си творба „Залез“. Действието се развива през 1913 г., когато 20-годишната Ирис пристига в Будапеща, за да разбере повече за миналото на семейството си. Филмът ни разкрива една от столиците на Европа в периода на Бел епок и сенките, които плъзват по улиците й година преди Първата световна война да промени картата на света завинаги.

Очи в очи с легендата Биле Аугуст

„Къщата на духовете“ по романа на Исабел Алиенде и „Пеле Завоевателя“ са най-известните му филми, но 70-годишният знаменит датски режисьор Биле Аугуст ще представи в София и някои от новите си творби – „Нощен влак за Лисабон“, „Безмълвно сърце“ и „Щастливеца Пер“ (2018), създаден по едноименния роман на датския Нобелов лауреат Хенрик Понтопидан от 1904 г.

Още ексклузивни прожекции:

12 филма в традиционно силния Балкански конкурс, носителят на „Златна палма“ от Кан’2018 „Джебчии“ на Хироказду Корееда, „3 лица“ на Джафар Панахи и още много други. Повече инфо – на www.siff.bg.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР