Вагинално подмладяване

Д-р Весела Райкова 12 февруари 2019

Д-р Весела Райкова, Дерматолог в Клиника за дерматология и естетика Derma-Act

Снимка: личен архив

Живеем в дни, в които привидно табутата за сексуалността на индивида са забравени или се приемат за отживелица. В действителност обаче те продължават да съществуват. Едно от тях е сексуалното здраве, в това число и т.н. „вагинално подмладяване”.

Убедена съм, че мнозина ще реагират с репликите „До там ли го докарахме, че трябва да се подмладяване и там” или „Не се ли вижда на какво прилича, ами е тръгнала да си прави вагинално подмладяване”. Но всъщност, като че ли се опитваме да отречем нещо, което е непознато или пък е натоварено единствено и само с маркетингово представяне. И докато се приема, че вагиналното подмладяване е единствено и само вид „тунинговане” на „онова място”, няма да спре потокът от неадекватни коментари.

А всъщност какво представлява вагиналното подмладяване, кои са методите, чрез които може да се реализира, какъв е ефектът от тях?

Подобно на останалите органи в тялото, женските полови органи не са подминати от въздействието на времето, от хормоналните промени в различните етапи от развитието на жената, както и от начина й на живот. Най-значително влияние за това оказват отпадането на естрогенната функция на яйчниците, особено в периода след менопаузата, процесите на раждане и кърмене, както и половият живот на жената. А промените, които настъпват във времето, засягат вида, формата, размера и активността на външните и вътрешните полови органи. Големите срамни устни стават по-малки, по-тънки, по-лесно податливи на раздразнение, наранявания и инфекции. Те спират да бъдат добре структурираната предпазваща и покриваща бариера за малките срамни устни и входа на влагалището. Подобни промени се наблюдават и в структурата и активността на влагалищната стена и лигавица. Или казано с други думи, постепенно настъпва т.н. атрофия - обратно развитие на тъканите и произхождащо от това понижена функционалност на целия генитален апарат. Атрофията във вулво-вагиналната област често води до сухота, сърбеж и усещане за парене, дразнене и остра болка по време на физическа активност и сексуален контакт. Без естроген вагиналната лигавица става по-тънка и по-малко хидратирана. Остават налични само базалните й клетки. Влагалището губи гъвкавостта и еластичността си. Едновременно с това мускулите и сухожилията на родовия канал започват да отслабват. Тази слабост и намален тонус на вагиналния мускул се засилват с всяко следващо раждане. Като следствие на това някои жени изпитват вагинална разхлабеност, намалено усещане и удоволствие по време на полов акт. А при някои жени дори може да се наблюдава и неволно изпускане по малка нужда или т.н. инконтиненция по време на смях, кихане, кашлица. Дискомфортът, причинен от тези физиологични промени, засяга качеството на живот и сексуалните отношения на жената, което може да се отрази и на сексуалния й живот и да се стигне до дисбаланс във взаимоотношенията с партньора.

Понастоящем обаче, има немалък арсенал от въздействия, които могат благоприятно да повлияят вида, формата и добрата функционалност на женската генитална система. Различните методики могат да бъдат разделени на неинвазивни и инвазивни.

Към "неинвазивния" спектър от въздействия се причисляват продукти като лубриканти и овлажнители, които подобряват вагиналната сухота, усещането за болка при полов контакт, както и упражнения за укрепване на тазовото дъно (упражнения на Кегел).В този край на спектъра ще откриете и възстановителни кремове.

По-нататък в спектъра се позиционират препаратите, които са на основата на хормоналната заместителна терапия, приложена през устата или под формата на пластири или кремове. Чрез нея идеята е да бъдат възстановени ниските естрогенни хормонални нива. И, когато естрогенът е достатъчен, той започва да стимулира останалите налични базални клетки във влагалищната лигавица, които да дадат растеж на други клетки и регулиране на лигавичната функция на влагалището. По този начин хормоналната заместителна терапия значително подобрява симптомите на вагинална атрофия, но, разбира се, не може напълно да възстанови всичко. Този подход изисква постоянство, а от друга страна има и лица, при които не може да бъде приложен поради съпътстващи други състояния. Много добър с подобен ефект въздействие дават препаратите за локално приложение, съдържащи хиалуронова киселина. А, както е добре известно, хиалуроновата киселина привлича и задържа вода на мястото на приложението й. Хидратацията е налична, а комфортът – възстановен.

Важно е да се знае, че хормоналната заместителна терапия и приложението на хиалуронова киселина изискват медицинско назначение и последващо наблюдение. Възможно е да се прилагат в комбинация с други процедури, имащи отношение към вагиналното подмладяване, а именно т.н. инвазивни методики.

В спектъра на по-инвазивните терапии влизат различните видове лазерни процедури и инжекционни техники с плазма (PRP) или хиалуронова киселина. Фокусът на тези процедури е реконструкция и стимулиране на влагалищната лигавица, увредените мускули и тъкани на влагалището и неговата кухина. Стремежът е да се подкрепят структурите и да се възвърне тяхното състояние от преди бременността, да се заздравят, хидратират и стегнат, което разбира се води и до увеличаване на сексуалното удовлетворение.

Съществуват различни варианти на „енергийно базирани“ устройства – лазери, които се използват за вагинално подмладяване. Най-често прилаганите от тях са тези, базирани на принципа на работа на CO2 лазера.

От доста време CO2 лазерите се използват широко в пластичната хирургия и дерматология и се оказват полезни в ремоделирането на тъканите в зоните лице и шия. Техните свойства обаче вече се прилагат и в гениталната област. Енергията на лазера, която се излъчва, се абсорбира от водната съставка в тъканта, която се обработва. Топлината генерира микро увреждане, което води до нараняването на тъканта. Това контролирано целенасочено уврежданезадейства каскада от процеси на възстановяване, което предизвиква синтез на нов колаген и еластин, по-добро тъканно кръвоснабдяване и хидратация и произтичащите от това стягане, повдигане и „съживяване”. Обикновено се изисква провеждането на поредица от 3-4 процедури през интервал от един месец. Резултатите се проявяват след 2-3 месеца и остават налични до 1-2 години.

Инжекционните техники, познати под наименованието PRP (platelet rich plasma – плазма, богата на тромбоцити), се основават на въвеждането в определена зона от човешкото тяло на биологично активна собствена за човека кръв. След вземането й тя се обработва чрез центрофугиране. По този начин кръвта се разделя на клетъчни елементи и течна съставка. Течната съставка, известна под наименованието плазма, е богата на белтъци, микроелементи и тромбоцити. Последните при инжектирането в тъканите предизвикват освобождаване на растежни фактори. Растежните фактори нормализират тъканното дишане, стимулират образуването на нови клетки и междуклетъчно вещество. В резултат на процедурата лигавицата на влагалището става по-дебела, еластична и стегната. Едновременно с това се стимулира процес на формиране на нови кръвоносни съдове с последваща подобрена микроциркулация.

Плазмата може да се приложи и видоизменена под формата на гел. В този й вид тя се използва за стимулиране на G-точката, за оформяне вида и бариерните функции на големите срамни устни и води до увеличаване на сексуалното удовлетворение.

Вече са налични първите продукти на основата на хиалуронова киселина за инжекционно приложение. Част от тях имат за цел възстановяване хидратацията във влагалищната стена и лигавица. Другата се прилага под формата на филъри за извайване вида и формата на външните срамни устни и осигуряването на тяхната бариерна функция спрямо малките срамни устни и входа на влагалището.

В инвазивния край на спектъра от процедури за вагинално подмладяване се намират всички хирургични намеси, имащи отношение към чисто механичното ремоделиране формата, размера и разположението на тъканите от женската генитална система. Не при всеки те се налагат и подборът на най-подходяща техника зависи от специалистите – дермато-венеролози, акушергинеколози и пластични хирурзи. В Derma-act сме готови да Ви съдействаме и да преценим Вашата необходимост.

Вече жените имат избор – да бъдат информирани и да бъдат едновременно здрави, удоволетворени и красиви не само от кръста нагоре, а и в гениталната област. Защото няма жена, която да не желае да е перфектна от пръстите на краката до последния косъм на косата!

Нали затова сме жени!

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР