Италианската пица предпазва от инфаркт
31 January 2019
Повечето хора са убедени, че пицата е италиански вариант на "фаст фуд", който вреди на стомаха и на здравето като цяло. Последните изследвания обаче показват, че класическата италианска пица е средство против сърдечно-съдови заболявания и ако присъства редовно в менюто ви, намалява с повече от 2 пъти риска от инфаркт.
Това е становището на група учени, публвикувано в British Medical Journal. Италианските учени са изследвали 507 случаи на инфаркт и 478 с други диагнози, които нямат отношение към сърдечно-съдовите заболявания, и подробно са анализирали хранителните навици на пациентите.
Доматите също като аспирина притежават уникалното свойство да възпрепятстват образуването на тромби, но за разлика от него нямат странични ефекти. Пицата е богата и на антиоксиданти, които не губят свойствата си при термичната обработка.