Италианската пица предпазва от инфаркт

31 January 2019

Повечето хора са убедени, че пицата е италиански вариант на "фаст фуд", който вреди на стомаха и на здравето като цяло. Последните изследвания обаче показват, че класическата италианска пица е средство против сърдечно-съдови заболявания и ако присъства редовно в менюто ви, намалява с повече от 2 пъти риска от инфаркт.

Това е становището на група учени, публвикувано в British Medical Journal. Италианските учени са изследвали 507 случаи на инфаркт и 478 с други диагнози, които нямат отношение към сърдечно-съдовите заболявания, и подробно са анализирали хранителните навици на пациентите.

Оказва се, че при тези, които ядат пица сравнително рядко, рискът от инфаркт намалява с 22%. При редовно употреба - с 38%, а при хората, които се "глезят" 2 пъти седмично - с 56%. Авторите на изследването, публикувано още в European Journal of Clinical Nutrition, смятат, че лечебните свойства на пицата се обясняват с високото съдържание на ликопен в доматения сок, който е основна нейна съставка.

Доматите също като аспирина притежават уникалното свойство да възпрепятстват образуването на тромби, но за разлика от него нямат странични ефекти. Пицата е богата и на антиоксиданти, които не губят свойствата си при термичната обработка.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР