Как да запазим ставите млади

На този въпрос, който си задават все повече хора, обездвижени от съвременния начин на живот и с проблеми в кръста, гърба, коленете, шията, отговори персоналният треньор Велизар Блъсков със съвети от неговата практика

19 January 2019

Велизар е холистичен треньор, практикуващ на открито сред природата (nature-based).Сертифициран Level 2 Trainer по системата на MovNat® (естествено движение), посещавал е семинарите и изучава и прилага методите на едни от най-добрите треньори в света като Ido Portal, Kelly Starrett и други. Базира познанията си за биомеханиката на човешкото тяло на трудовете на Tom Myers (събрани в книгата „Anatomy Trains“). Провежда индивидуални и групови тренировки в планината и горите около София. Повече за неговата дейност може да научите на страницата във фейсбук „Тренирай на Витоша“.

Нормално е ставите ни да работят и да ни осигуряват свобода на движение, без да усещаме, че са „там“. Когато „там“ се появи болка – в кръста, раменете, коляното и т.н., ставите ни (всъщност нервната система) дават сигнал за локален стрес. Най-често вследствие на това, че се движим „лошо“ или неправилно, че ги претоварваме или не се движим достатъчно, но и вследствие на това, че не спим некачествено и не се възстановяваме, храним се с боклуци… Обикновено проблемите със ставите са комбинация от всички тези неща.

Въпреки че при проблеми с тях ставите могат да бъдат разглеждани и изучавани като отделни структурни единици в тялото със собствените им поддържащи структури (капсули, синовиална течност, връзки и т.н.), можем да направим значими промени само ако анализираме проблемите от гледна точка на биомеханиката – какво се случва в целия опорно-двигателен апарат, където протичат сложни взаимодействия между кости (скелетът не е статична структура!), мускули, сухожилия, съединителна тъкан и мозъка.

Движение и двигателна практика всеки ден

В днешно време се движим прекалено малко – превръщаме тялото си в едно „такси“ за мозъка. Това е основната причина, поради която страдат толкова много и ставите ни – предизвикваме сериозни щети и износване с 0 км/час!

Вместо след като се събудим, веднага да сядаме на масата, най-полезно е да започнем деня, като се изправим, походим малко и после отделим време за просто раздвижване на всички стави в тялото с леки, фокусирани и прецизни движения (например описване на кръг с глезените във въздуха, бавни кръгови движения с раменете в различни посоки, махове с краката за тазобедрените стави или вълни с гръбнака, докато сме в колянна опора). Петнайсетина безценни минути за вашето здраве...

Ходенето е движението, което дефинира човешкото тяло – без него то се задушава, като бавно се повреждат глезените, коленете, тазобедрените стави и всичко нагоре се обездвижва. Стремете се да ходите поне два пъти всеки ден по десетина минути (извън натоварени улици, по възможност в парковете по естествени повърхности), като почивните дни правите по-дълги разходки в планината, които включват изкачване и придвижване по разнообразни терени. Носете прости обувки с равна и ниска подметка, широки в зоната на пръстите и леки (съветвам ви да забравите за безумните „туристически“ обувки или откровено вредните за краката модели „за бягане“ на комерсиални марки – мнение, изразено и от един от най-известните треньори и физиотерапевти в света д-р Кели Старет). Започнете да ходите по-често боси, първоначално по трева, пясък, меки горски пътеки, това е една от най-важните практики за здравето не само на глезените, но и за целия опорно-двигателен апарат.

Бягането е прекрасна и естествена форма на движение, но за съжаление се практикува много погрешно – прекалява се с дистанцията/времето, практикува се само на асфалт и не се обръща внимание на техниката, като крайният резултат за тялото е негативен, хиляди хора бягат с болки в ставите, докато по-сериозна контузия не ги принуди да спрат изцяло. Интересувайте се сериозно от бягането или потърсете добър треньор, който може да „разчете“ вашето тяло и да ви помогне да изчистите, доколкото може, грешките, да подобрите позициите и да програмира разумно натоварването за вас! Обикновено двайсетина минути няколко пъти в седмицата са оптимални за здравето, като се редуват равномерно леко бягане, по-бързи отсечки, бягане по наклон и други (пътеката във фитнеса не е най-доброто), за да развиете пълноценно всички качества на мускулите и да се стимулира максимално сърдечно-съдовата система.

Тренировките със съпротивление (тежести или собствено тегло) могат да бъдат изключително полезни за ставите, като подобряват подвижността и дават нужната сила на мускулите, които поддържат ставите стабилни (например прекалено слаби и неактивни мускули на краката означават проблеми с колената). Но при начина на живот, който сме си изградили, агресивни тренировки с тежести във фитнеса могат да влошат още повече ситуацията.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР