Урсула Ванецки, втората Меркел

26 December 2018

Преди 13 години, през 2005 германката Урсула Ванецки се превъплъщава в канцлерката Ангела Меркел и оттогава е нейната официална двойничка. Всичко започнало с един маскарад – пременила се в костюм, който я превърнал във фрау Меркел.

"Всъщност не трябваше да променям почти нищо, за да бъда Меркел – спомня си Ванецки. - Стойката ми, жестовете ми, цялостното ми излъчване - всичко някак съответстваше."

След като била открита издокарана като Меркел, Ванецки била убедена от приятели да изпрати свои снимки на агенция за двойници на знаменитости.

Оттогава тя е рекламирана като "германската двойничка, която най-много прилича на германската канцлерка". Наистина раменете й са наклонени леко напред, ръцете й над лактите са прилепени до тялото, говорейки, жестикулира с дланите си.

"Прическата е нещо, което Меркел всъщност открадна от мен, а не обратното", казва тя, смеейки се по типично меркеловски начин.

Ванецки се появява по телевизията и във филми, като изненадващ гост на празненства и при групови посещения в Берлин. Но винаги е внимавала в какви роли влиза.

"За мен е важно да не правя така, че канцлерката да изглежда нелепо. Тя би трябвало винаги да бъде държавничка", казва Ванецки, допълвайки, че никога не е искала да върши това толкова дълго. Но не могла да предвиди, че Меркел ще има толкова продължителна политическа кариера.

Ванецки не крие възхищението си към канцлерката: "За мен Меркел е велик демократ, направил много за нашата страна. Също така се гордея, че съм двойничката на най-могъщата жена в света", добавя тя. Това било хоби, открило пред нея свят, който иначе никога не би преживяла.

След 13 години в ролята си на двойничка тя споделя, че се чувства малко изхабена от своята служба. "Ако всичко върви както си го представям, в края на нейното канцлерство през 2021 г. ние можем да излезем в пенсия заедно", казва 61-годишната Урсула, която живее близо до живописния град Атендорн, далеч от Берлин.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР