Йога като начин на живот

Интервю с д-р Аман Суд – йога гуру, магнетична личност и човек, който сякаш може да разреши всичките ни проблеми

08 December 2018

Индия е един различен и колоритен свят, изпълнен с мистика и богати традиции. Между България и Индия съществуват много общи неща като древна история, литературно богатство, дълбока връзка със земята, уважение към други култури и куп други допирателни.

Повечето хора, които можем да срещнем в Индия, са изключително позитивни, живеещи в пълна хармония със себе си и света около тях. Техният път към духовно извисяване не е самоцел, а ежедневие, което крие в себе си ключа на спокойствието и щастието в живота. Именно такъв е изумителният Д-р Аман Суд – йога гуру, магнетична личност и човек, който сякаш може да разреши всичките ни проблеми. Може да го откриете отново в залите на Pulse Fitness & Spa.

Здравейте Д-р Суд, споделете ни как се потопихте в света на йогата и как започна всичко?

Моята баба е била последовател на голям йога-гуру в Индия. Интересен е фактът, че когато тя умира и тялото й е изгорено (каквато е традицията в Индия), останките й са останали във формата на медитираща фигура. Това дълбоко ме впечатли и сякаш ми даде първия знак за бъдещия ми път.

Известно време бях част от националния отбор по джудо на Индия. Един ден по време на състезание си нараних лошо гърба. Докторите ми забраниха да тренирам повече и тогава осъзнах, че трябва да намеря алтернатива, която да замени активния спорт и да ме поддържа в добро здраве. Моята сестра ме запозна с йога и ме насърчи да започна да посещавам такива курсове. След като успях да излекувам наранения си гръб, се убедих в ефективността на йога практиката. Така реших да се запозная подробно със силата ѝ, за да мога да бъда полезен на себе си и на повече хора.

Знаем, че имате солидно образование...

Първоначално съм завършил спортно възпитание и джудо. След това защитих успешно магистратура и докторантура на тема йога. Благодарение на курсове, които преминах, успешно комбинирам спортно възпитание и йога и непрекъснато усъвършенствам себе си.

Според Вас йога влияе повече на физиката или повече на психиката?

Йога е всичко! Йога не влияе само на психиката. Първото ниво е физиката, а след това е дишането - то е връзката между съзнание и тяло. Убеден съм също, че трябва да умеем първо да изчистим мисълта си, а след това да достигнем до душата си, която е част от тялото. Йога влияе върху всички тези части.

Коя е любимата Ви йога практика - тези, които предпочитате да практикувате лично, както и да преподавате?

Не трябва да се пренебрегват качествата на нито една практика! Заниманията са равномерни и непрекъснати. Не трябва да се практикува, например, една година усилено, а следващата година по-малко. Необходимо е постоянство. Йога не бива да бъде възприемана като упражнения, тя е лайфстайл. Йога е начин на възприятие на света и усещане за щастие.

Кое според Вас е най-важното качество в един йога учител?

Преданост и себеотричане! Същото важи и за всички последователи. Това, което аз изисквам от своите ученици, е да освободят мозъка си, да оставят всичко пред вратата и да влязат при мен със свободно съзнание. Само така мозъкът ще може да възприеме нови неща.

Случвало ли Ви се е някой да дойде на Ваш клас и да не успее да намери там себе си?

Това е моята тайна! Когато провеждам своите занимания, въздействам на 99% от учениците си. Когато говорим за фитнес индустрията и за това, че класовете ми тук се посещават от нормални хора, гарантирам, че 100% от учениците ми няма да открият причина, която да спре заниманията им по йога. Разбира се, здравословна причина би могла да изкара някой от класовете ми. Заниманията ми се посещават от хора от всички възрастови групи. Зная как да ги привлека, да ги науча, каква методика да използвам ,за да разговарям с тях и как да ги задържа в залата.

Колко често практикувате йога за себе си?

Всеки ден и всяка нощ. Няма конкретно време, в което правя йога. Няма точно време, през което да работя за здравето си.

Правите ли йога за да премахнете дадена физическа болка?

Както споменах, вече съм лекувал тялото си с йога (травма, причинена от джудото). Преди време бях в Китай, където се случи така, че имах проблеми с колената си. Докторите казаха, че за да се оправя, трябва да ме оперират и че няма да мога да правя нещата така, както съм ги правил досега. Ето ме сега пред теб, без никакви проблеми. Успях напълно да оправя проблема със сухожилията си, само със силата на йога.

Кое прави класовете ви уникални?

Опитът ми! Моят личен житейски опит, както и преподавателските ми способности и методики, създадени от мен самия. Те са тези, които създават отлична връзка между учител и ученик. Пред мен стоят огромен брой хораи аз вдишвам и издишвам с тях. Умея да контролирам съзнанието и възприятията им, като им налагам своя начин на мислене. Излъчвам щастие и позитивизъм. Виждайки това и моите ученици чувстват същото. Заемам напълно съзнанието им по време на класовете. Йога не е само упражнения и дихателни техники, йога е много повече! Пътят към здравословен начин на живот, облегнат на хармония и себепознаване!


Кога и в кои клубове на Pulse Fitness & Spa се провеждат класовете на Д-р Аман Суд може да научите от сайта на Pulse Fitness & Spa.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР