Има ли епидемия от увредена чревна флора?

Отговорът е на д-р Наташа Кембъл-Макбрайд, която не се страхува да провокира с теориите си

Адриана Попова 07 December 2018

Все повече учени разглеждат чревната флора като отделен орган

Д-р Наташа Кембъл-Макбрайд е популяризатор на провокативни научни теории и не се страхува да изказва крайни мнения. Има специалност по неврология и здравословно хранене. Става известна с книгата си „GAPS – синдром на храносмилателната система и психиката” (у нас издадена от „Кибеа“). Наскоро на български излезе и втората й книга „Здравето на сърцето минава през устата”, в която реабилитира естествените мазнини в храненето. В декемврийския брой на EVA можете да прочетете интервюто й, в което тя обявява холестерола за супергерой, помагащ на тялото ни да се справи с инфекциите, и не само.

В сезона на грипа д-р Кембъл-Макбрайд има какво да каже за антибиотиците и увреждането на чревната флора, която все повече учени разглеждат като изключително важен отделен орган, тежащ около 2 кг и обединяващ около 50 трилиона микроорганизми.

„Свидетели сме на удивителен парадокс. Магазините са препълнени с продукти, а населението все повече страда от недостиг на хранителни вещества. Защото тези продукти идват от едно комерсиално селско стопанство, отгледани са върху изтощени, залети с химия почви, в които са убити всякакви микроби, а именно те правят почвата хранителна. Растенията, отгледани на тази почва, се хранят от химията в нея. Това са празни растения, хранителните вещества в тях са много малко, и колкото и да ядем, храна в организма на практика не постъпва.

Освен това повечето хора са с увредена преработвателна система. В нашите черва живеят огромно количество микроби. 90% от всичките клетки в човешкия организъм е чревната флора. Ние сме обвивка, в която живеят микроби. Без тях не можем да преработим храната, без тях не работи имунната система, не се произвеждат хормони, мозъкът не може да функционира. Колкото повече изучаваме стомашно-чревния тракт, толкова повече разбираме, че това е един от най-важните органи в човешкия организъм. Проблемът е, че след навлизането на антибиотиците през 40-те и 50-те години, всички ги пием редовно. И убиваме част от полезните бактерии в чревната флора. Тези бактерии контролират микроби, много от които могат да предизвикат заболяване. Когато тези болестотворни микроби живеят в малки количества с бактериите, са ни от полза, но когато броят им се увеличи, предизвикват тежки заболявания. Всеки път когато пием антибиотици, нарушаваме баланса между микробите.

В резултат се увеличава патогенната флора, гъбички. Тя преработва храната по свой начин, превръща я в отрови, които повреждат целостта на чревните стени. В тях се появяват пробойни и всички тези отрови се просмукват в кръвта, оттам попадат в мозъка, сърцето. Където и да стигне тази интоксикационна река, тя предизвиква заболявания. Това е GAPS – Синдром на храносмилателната система и психиката, първата ми книга е за това. В нея се концентрирам върху умствените заболявания у децата и възрастните, при които страда не само мозъкът, а всички органи.

Децата получават чревната си флора от родителите. У нас (д-р Кембъл-Макбрайд живее във Великобритания – б.а.) сега има епидемия от GAPS, от ненормална чревна флора, която се увеличава при всяко следващо поколение. Защото ако бабата и дядото са получили два-три курса с антибиотици през 50 и 60-те години, те предават на децата си леко увредена чревна флора. Тези деца получават антибиотици през цялото си детство, за всяка простуда, кашлица, кихване, много от тях не са кърмени. А кърмата е необходима на детето, за да развие нормална чревна флора. Обикновено тези деца са с алергии, астма, екземи. След това на 15-16 г. на момичетата им изписват контрацептиви и противозачатъчни. Контрацептивите разрушават хормоналната система и флората на червата. И когато това поколение ражда деца, при тях чревната флора е много сериозно увредена. Те на свой ред ще я предадат на своите деца. И с всяка година ситуацията се влошава. Епидмията от GAPS е в корена на всички дегенеративни заболявания.

Антибиотиците са лекарство, което спасява живота на много хора. Без съмнение, има ситуации, в които са необходими. Но в повечето случаи ситуацията не изисква приема им. Дори да не приемате антибиотици, трябва да ядете кисело мляко, кисело зеле, други млечно-кисели продукти, защото в тях има много пробиотици. Може да се взимат готови пробиотици, в капсули. Но те са скъпи. Чашата кисело мляко или извара не е скъпа. Засиленият прием на млечно-кисели продукти трябва да продължи минимум две седмици след приема на антибиотиците, за да възстановим чревната си флора.“

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР