Подземен свят

Вижте деветте подземни туристически съкровища, които ще спрат дъха ви

eva.bg 20 ноември 2018

Прая Након - Национален парк Khao Sam Roi Yot (Тайланд)

В книгата си "Underground Worlds" пътуващият писател и фотограф Дейвид Фарли разкрива девет забележителни подземни места, които си заслужават вниманието и времето. Благодарение на Фарли имаме възможността да надникнем в един свят, който е по-труднодостъпен от класическите забележителности. Това не спира много хора да се отправят натам, а за останалите, които не са имали възможността да се запознаят с местата лично, си струва да се насладят и на една виртуалната разходка!

1. „Храмовете на човечеството“, (близо до град Турин, Италия)

Това са подземни храмове, построени на 30 метра под земята от културния център Federation of Damanhur. Намира се на около 50 км на север от град Турин, Италия. Някои наричат храмовете „осмото чудо на света“. Конструирането им започва през 1978 г., но завършва едва през 90-те.

2. Бункерът на Чърчил (Лондон, Великобритания)

Твърди се, че през май 1940 г. Уинстън Чърчил е бил в този бункер, намиращ се под центъра на Лондон. „От тази стая ще ръководя войната“, заявява той.

3. Bunk'Art (Тирана, Албания)

Bunk'Art представлява подземен бункер, в който може да се насладите на авангардно изкуство. Това е едно от любимите места на Дейвид Фарли: „Изключително щастлив съм да имам възможността да покажа това място. То има много интересна история. Албания е държава, която е под комунистическа диктатура до 80-те години. Едва през последните няколко години хората се решават да говорят за това. Построяването на Bunk'Art е част от това развитие. То е пълно с авангардно изкуство – такова, каквото е било забранено в държавата толкова дълги години“, разказва Фарли.

 

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР