Тирамису с бира

Един нестандартен вариант на сладкиша, в който тъмна бира и черен шоколад прибавят към класическата нежност на десерта дълбочина, богатство и незабравим вкус

Мануела Панайотова 12 август 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Когато става въпрос за тирамису, съм абсолютно съгласна с Оскар Уайлд - единственият начин да се отървем от това кремообразно изкушение, е да му се отдадем. Тази фраза особено добре приляга на днешното ми предложение за един нестандартен вариант на сладкиша, в който тъмна бира и черен шоколад прибавят към класическата нежност на десерта дълбочина, богатство и незабравим вкус.

Използвах 4 яйчени жълтъка, 100 г захар, 4 с. лъжици тъмна бира, 400 г маскарпоне, 250 мл течна сметана, 300 мл тъмна бира, 200 г бишкоти, 50 г тъмен шоколад, какао.

Как го направих: Сложих жълтъците в съд подходящ за водна баня. Прибавих захар, 4 лъжици бира и леко разбих. Поставих ги над вода, която загрях бавно като бърках непрекъснато, докато получих гъст и гладък крем. Това отнема около 10 минути. Поставих купата в съд с вода и лед и продължих да бъркам, докато кремът се охлади. Прибавих маскарпоне и разбърках добре, докато остана без бучки. Разбих сметаната и също я добавих. Подготвих чаши за сервиране на десерта. Изпълних чашите като редувах бишкоти потопени в бира със слой крем и черен шоколад.

Поръсих с какао, охладих за няколко часа и поднесох.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР