Да погледнем смело слънцето

UV лъчението поразява очите ни - как да се предпазим?

25 July 2018

Лято, слънце, отпуска и приятен загар на кожата, носещ спомена за пясъка и морето... Лошото време през юни ни накара да позабравим в кой сезон сме, но в крайна сметка слънцето победи облаците, а ние извадихме слънцезащитните кремове. Знаете ли обаче, че окото е единственият "вътрешен" орган, който е изложен на пряка ултравиолетова радиация. Затова и опасностите на UV светлината могат да бъдат сериозни за очите.

Слънчевите бани, например, нанасят сериозни поражения на очите и нежната кожа около тях, която е най-чувствителна и податлива на изгаряния. А фото-стареенето на очите и тъканите около тях е необратимо. Зрението е най-застрашено около водните басейни, защото водата отразява слънцето. "Пряката слънчева светлина, атакуваща окото е много по-мощна, когато се намираме около обекти, които отразяват светлината. Например в град с много стъклени сгради или около водата - ние изгаряме много по-лесно заради отраженията на светлината", казва офталмологът д-р Стефан Драгоев.

Ето и какви са рисковете, които пряко засягат окото:

- Може да възникне възпаление на роговицата.

- UV лъчението може да ускори развитието на катаракта, може да причини кератит, меланома или карциномаНай-често от тези заболявания страдат хора, чиито очи са изложени на много прах, ветрове, силно слънце и ултравиолетови лъчи.

И понеже не може, а и не бива да прекараме остатъка от живота си в тъмна стая, то решението е да не забравяме да се погрижим за очилата, които носим. За съжаление българският пазар е залят от имитации. Носим очила, "защото ни отиват" или искаме да сме в крак с модата, а не обръщаме внимание на по-важното – това да предпазим очите си и зоната около тях. Да не говорим, че след известно време покритието на стъклата може да бъде повредено и отслабено, вследствие на което UV защитата се влошава.

Особено внимание трябва да се обърне и на децата: повечето от нас получават до 80% от уврежданията от UV радиация преди да сме навършили 18 години, а детската кожа е много по-тънка и чувствителна. Струва си да проверите техните диоптрични или слънчеви очила с UV-тестер и да преминете към оригинални стъкла за очила, с пълна UV защита.

Немската компания ZEISS, доказалата се на пазара за очила, наскоро създаде иновативни бели стъкла с UV Protect технология, които осигуряват цялостна защита на очите и кожата около тях. И макар че са безцветни и нямат тъмно покрие, както слънчевите очила, те предлагат пълна UV защита до 400 nm, която се препоръчва от здравните организации.

Стъклата са изработени от качествени материали, практични са, но най-важното е, че осигуряват необходимата защита на деликатните ви очи и зоната около тях. Народната максима "да пазиш нещо като очите си", не е случайна. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР