Изкуството на горското къпане

Шинрин-йоку е японска терапия, която в буквален превод означава „горско къпане“. Не е обаче къпане в горски поток, а по-скоро осъзната разходка между дърветата. И е водещ лайфстайл тренд за 2018 година.

13 June 2018

Шинрин-йоку е потапяне в атмосферата на гората и свързване с нея, в което участват и петте сетива. Може да сте го практикували досега, но друго си е да знаете и термина, който е въведен през 1982 г. от Томохиде Акияма. Шинрин-йоку е най-лесният начин да попием от лечебните свойства на природата като гледаме, вдъхваме, докосваме, слушаме и вкусваме. Осъзнатото му практикуване започва през осемдесетте години на ХХ в. с цел подобряване физическото и психическото здраве на японската нация. Именно в Япония за първи път с научни методи се установява как дърветата влияят на здравето ни. Доказано е, че те отделят органични съединения, укрепващи нашите NK клетки (от англ. natural killer, природен убиец), които са важна част от борбата на имунната ни система с рака.

„Горското къпане“ набира все по-голяма популярност по света през последните години, като става водеща лайфстайл тенденция през 2018 г. Британски медии вече обявиха, че този тренд е напът да измести практикуването на йога.

След като стресът беше обявен за най-голям враг на човешкото щастие, все по-важно е да знаем как да се изплъзнем от зловредната му прегръдка. Прекараното сред природата време ни помага да се отпуснем, което понижава производството на хормоните на стреса, както и кръвното налягане. Влияе благотворно при метаболитни проблеми и диабет от втори тип, при депресивни състояния. Освен това шинрин-йоку подобрява концентрацията, качеството и продължителността на съня. Установено е, че след такава разходка хората спят средно с час повече. Сред ползите са ускоряване на метаболизма и повишаване на имунитета. Подобрява интуицията, увеличава жизнеността ни, кара ни да се чувстваме щастливи. Способността за намиране на решения и креативността скачат с 50%, което го прави безценно за ръководните кадри. Освен това ефектът продължава и на следващия ден. И всичко това срещу двучасова разходка между едно от най-прекрасните изобретения на природата – дърветата.

Чудесно, но колко от нас имат гора под ръка във всекидневието си? Все повече хора живеят в градовете - към 2050 г. 75% от населението на Земята ще живее в тях. Разходката в парка е нелош вариант, въпреки че антистрес ефектът няма да е същият. Друг начин е да използваме етерични масла у дома.

Как да практикуваме ще разберем от книгата „Шинрин-йоку. Изкуството и науката на горското къпане“ на д-р Цин Ли, който е доцент в токийския медицински университет „Нипон“ и световен експерт по горско къпане. Книгата е издадена от „Хермес“.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР