Моите 7

Седем неща, които ме докоснаха през последните седем дни

11 February 2018

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали през последните 7 дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Кристина Симидчийска и "Нейните 7"

Седмицата ми започна заредена с ефурично настроение, както обикновено се случва когато се завърнеш дори след най-краткото пътешествие до ново място от картата на света. За мен това бе Мадрид – отдавна желана дестинация, която напълно оправда очакванията ми. Първото и единствено нещо, което ме влюбва в един град е усещането за лекота (като се замисля, май същото важи и за хората, но това е друга тема), а Мадрид го допълни с ненатрапчиво усещане за история и изобилие от изкуство (музеите Prado и Reina Sofia са два отлични примера), сърдечно усмихнати хора искрено наслаждаващи се на живота, искрящо вино Cava поднесено със семпла вкусна храна, кипящи от енергия и смях улици след полунощ. И онова особено чувство, че някак нищо не може да бъде чак толкова сериозно, че да ти развали радостта от деня. Или вечерта. Пожелавам ви го.

Откритието ми за седмицата не е мое, а на приятелка чиято дъщеря пристъпва с мощна сила в тийнейджърството и съвсем очаквано за този така сложен период от човешкия живот, изблиците на отрицание са в своя връх. “Не мога да я накарам да чете, нищо не й е интересно” – колко от вас са го чували? Пробивът в стената от безразличие неочаквано дойде с книгата “Истории за лека нощ за момичета бунтарки” на Елена Фавили и Франческа Кавало (изд. къща "Хермес"). Придружени със страхотни илюстрации от различни артисти, това са 100 кратки истории за жени, оставили следа в историята - учени, лидери, откривателки, дори състезателки във Формула 1 и модни дизайнери. От Вирджиня Улф, Фрида Кало и Мария Кюри до Лела Ломбарди, Мишел Обама и Коко Шанел – малките момичета наистина имат нужда от такива смислени модели за подражание. А още по-любопитно е, че книгата излиза на бял свят благодарение на платформата Indiegogo. Над 15 000 души от цял свят събират близо един милион долара, за да обезпечат издаването на "Истории за лека нощ за момичета бунтарки", превръщайки я в най-щедро финансираната чрез краудфъндинг книга, съществувала някога.

Съвсем очаквано, след моментите на безгрижие се наредиха и такива на разочарование. „Бъди себе си, освен ако не искаш да имаш приятели“, обобщаваме през смях с колегите в обедната почивка все по-всеобщия стремеж на хората около нас да издигат в култ собствената си личност. Живеем във време, в което най-голямата ценност е да откриеш и работиш с правилните хора, в точния екип. Намерите ли го – грижете се за него, той ще е вашият двигател по пътя ви напред. Или бъдете себе си, вие си знаете.

Чудесен пример за отборен играч е една дама, която ще ви представим на страниците на предстоящия ни мартенски брой. Зората Русинова е истински кипящо кълбо от любов и енергия, и най-важното – с естествена нужда да споделя завидната си страст към живота. Надникнахме в гардероба й, пихме шампанско, поговорихме си за умението да крачиш по софийските улици сякаш си на 5-то авеню в Ню Йорк и дори скроихме набързо няколко идеи за бъдещето. Нямам търпение да ви покажем извора на настроението зад блестящата й усмивка!

А в съботната вечер се потопих в магичния свят на Sevdaliza, която изнесе първия си концерт в София. Ще ми се повече вдъхновяващи артисти като нея да включват града ни в турнетата си, а дотогава – подарявам ви това парче, в синхрон с февруарската неделя:

 

1 КОМЕНТАР
1
Ния
12 February 2018, 12:38

Фрида Кало - смислен модел на подражание??? Мда, светът наистина се е побъркал. Тия нещастни девойки, които ще прочетат тази книга направо живи да ги ожалиш.

ТВОЯТ КОМЕНТАР