Супернова: магнетичната Sevdaliza с концерт в София

Звученето й може да се опише като експериментален поп, вдъхновен от Иран и Запада. Ще я чуем на 10 февруари

14 January 2018

След по-малко от месец, една от най-обещаващите и магнетични изпълнителки на авангардната поп сцена ще изнесе първия си концерт в България. Sevdaliza идва в София на 10 февруари по покана на ReelFeel и Boyscout, за да представи дебютния си албум ISON, като част от турнето й The Wandress.

И ако е събудила любопитството ви, само чуйте историята й! Родена в Техеран през 1987, едва 5 годишна Севда Ализаде емигрира със семейството си в Холандия. В трудното й израстване между две коренно различни култури, бъдещата артистка търси мястото си в също толкова коренно различни посоки – на 16 години е на крачка от професионална баскетболна кариера и дори получава място в младежкия национален отбор на Холандия. В спорта, обаче, няма място за бурното й въображение. Продължава напред завършвайки магистратура по комуникации и междувременно вече свободно говори пет езика (освен фарси и холандски, също английски, френски и португалски). Изграждайки космополитен поглед към света, Ализаде се насочва към музиката откривайки себе си като певец, текстописец, режисьор и композитор. Звученето й може да се опише като експериментален поп, вдъхновен от Иран и Запада, миксира стилове като трип-хоп, пънк, нео соул, алтърнатив R&B и грайм, но не пропуска да добави и други жанрове, с които да изпъстри идеите си. А клиповете й са истински визуални преживявания, за които казва: „Музиката не е само музика, а и визия. Обичам да създавам хипнотични образи, всеки със собствена тежест.” Последната идва от провокативни теми като идентичността в глобализиращия се свят, отношението към голотата и пластмасовия идеал за красота на женското тяло. А песента Bebin (от началото на 2017) е протест срещу президентския указ на Доналд Тръмп за така наречената забрана за влизане на граждани от няколко мюсюлмански държави в САЩ

Първият мини-албум на Sevdaliza се нарича The Suspended Kid, излиза преди две години и се превръща в международно признат дебют. Малко по-късно същата година излиза и Children of Silk. Междувременно, музиката ѝ звучи по всемъзможни модни подиуми, както и в късометражния филм Formula, в който участва и самата тя в главната роля. През 2017 година издава дебютния си студиен албум ISON, високо оценен от почти всички световни медии. Визуалните ефекти към клиповете от албума отново впечатляват, а видеото към песента Marilyn Monroe се включва в годишната класация на списание FACT (три години по-рано, клипът ѝ към Sirens of the Caspian попада в топ 10 видеа на 2014 година).

Е, не пропускайте шанса да я видите и чуете на живо, на 10 феврурари в ДНК. Билетите от 30 лева вече са в мрежата на Eventim и ePay-Go.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР