10 гари, заради които си струва да пътуваш с влак

eva.bg 26 април 2019

Atocha, Мадрид, Испания

Сгради, които приличат на ботанически градини или носят атмосферата на кралски дворци – тези гари заслужават внимание

Liège-Guillemins, Лиеж, Белгия

В далечни времена на това място е бил манастирът на религиозния орден на Св. Вилхелм, а днес се извисява сградата на гарата на Лиеж. С необичайна конструкция, която наподобява гигантски скат, тя е по проект на известния архитект Сантияго Калатрава.

 

Chhatrapati Shivaji, Бомбай, Индия

В колониалните времена в Индия гарата, проектирана от Фредерик Стивънс, е носила името на кралица Виктория. Сега е преименувана на индийския национален герой Чхатрапати Шиваджи. Сградата съчетава по удивителен начин елементи от английската неоготическа архитектура и традиционни индийски мотиви. Тук са заснети сцени от филма „Беднякът милионер“.

Southern Cross, Мелбърн, Австралия

През 2000 г. старинната гара на Мелбърн получава ултрасъвременен вълнообразен покрив благодарение на архитектурното бюро Grimshaw Architects. Така сградата вече добива модерна визия и става място дори и само за разходки и посещение.

Union Station, Лос Анджелис, САЩ

Гарата, построена през 1939 г., напомня на типичните постройки в Южна Калифорния. Отвън изглежда семпло, но вътре е декорирана в стил ар деко – мраморен под, инкрустации, огромни прозорци. Тук са снимани филмите „Хвани ме, ако можеш“ (Catch Me If You Can), „Каквито бяхме“ (The Way We Were) и „Пърл Харбър“ (Pearl Harbor).

Atocha, Мадрид, Испания

Тропическа растителност, водоеми с над 20 вида риби и костенурки, това място не прилича на транспортен възел, а на истинска ботаническа градина. Сградата е построена още в далечната 1851 г., и е преустроена през 1992 г. по повод летните олимпийски игри в Барселона.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Катето
21 юни 2019, 16:47

В статията е изпусната и великолепната гара на Амстердам.

ТВОЯТ КОМЕНТАР