Сладко изкуство

Концептуалният артист Блейк Литъл снима възрастни, деца и дори кучета поляти с много, много мед

eva.bg 16 February 2019

Всички знаем колко неприятно лепкав може да бъде медът, когато случайно изпуснем лъжицата на пода или изцапаме ръцете си. А представете си какво е да сте заляти от главата до петите с мед, стотици литри мед. Представете си как изглежда студиото, в което концептуалният артист и фотограф Блейк Литъл снима обилно напоените доброволци. И няма как да не ви залее едно неприятно лепкаво усещане при тази мисъл. Но пък крайният резултат може да е изключително въздействащ.

Идеята да снима поляти с мед хора хрумнала на Блейк Литъл случайно. През 2011 г. той снимал човек, който незнайно защо много му приличал на мечка. Карал го да се катери по дървета, да бърка в каца с мед. И след като видял снимките на покритите му с мед ръце останал шокиран. „Изглеждаше така, сякаш е консервиран, като насекомо в кехлибар“, разказва той. И през следващите няколко години той заснема над 80 възрастни, деца и дори животни, поливайки ги обилно с мед. 68 от фотографиите събира и издава в книга - Preservation.

„Забелязах, че има нещо универсално при покритите с мед хора и затова исках да снимам различни видове тела. Трансформацията е удивителна – как се променят, изкривяват и подсилват определени части от човешкото тяло. Другото специфично нещо е, че когато те поливат с мед очите ти са затворени. А именно те са ключът към един силен портрет. Когато ги няма, чисто физическата емоция на тялото заменя тази на очите“, разказва Блейк Литъл.

Моделите заставали на платформа, която пък била разположена в контейнер, така че изсипаният върху тях мед да се събира и след това използва отново. „Вярно е, че медът се стича по-бавно от водата, но пак имаш само няколко секунди на разположение, за да направиш кадъра. Така че непрекъснато ги поливахме и снимахме, поливахме и снимахме. Гледахме да вместим между 6 и 8 модела на ден. И въпреки че цялото студио предварително бе покрито с найлон, след това пак ни отнемаше половин ден да го изчистим“, допълва фотографът.

Що се отнася до моделите, то според него те нямали никакви трудности. Трябвало просто да си вземат един топъл душ след това. „Медът се маха много лесно, защото е натурална субстанция“, успокоява ни Литъл.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР