Прецизна геометрия

Елка Влаховска 11 февруари 2010

дискретен лукс и дишащи пространства

Арх. Таня Глебова се налага като водещо име в интериорния дизайн у нас с модерната си естетика. Тя е архитек-тът, който безкомпромисно следва творческата си идея и увличайки собствениците и изпълнителите с модерните си схващания, постига цялостна завършена картина на съвременното обитаване на дома. А то граничи с истинския лукс, според архитектката, там, където има свободно дишащи пространства, прецизно подбрани мебели, ефектно осветление и липса на натруфеност в детайлите. Градският апартамент, който ви показваме в този брой на списанието, изглежда сякаш необитаем, липсват онези струпани вещи, които издават човешкото присъствие. Всъщност "малките всекидневни неща" са невидими, умело скрити в гардероби, шкафове и специално пригодено помещение. Така домът добива завършеност на произведение на изкуството, но в същото време е функционален и удобен.

Още във входното антре пространството е визуално удължено с прецизно проектираните от арх. Глебова лавици и закачалки на стените. Те плавно водят линията на погледа заедно с умело подбраните дизайнерски лампи на Flos. Гардеробът, който крие дрехите и обувките, е по проект на архитектката и е изпълнен от български производител. Тази мебел не натежава с присъствието си, умело прикрита от специално изградената стеничка от гипсокартон.

Битка за разширяване на пространствата е водена в холната част на апартамента. По проект малък коридор е отвеждал към мокрото помещение, банята и спалнята, а в хола се е влизало "накриво" - през врата, поставена на 45 градуса спрямо коридора. "Това беше недопустимо" - обяснява арх. Глебова, която не се колебае да премахне малкия коридор, като го приобщи към хола, и да изгради нова стена, която да отделя банята и мокрото помещение. Спалнята е отделена със стъклена врата, както и преходът от входното антре в хола, което създава усещане за лекота и плавно преминаване от едно помещение в друго. Зад плътни врати са двете детски стаи, библиотеката и банята към тях.

Дневната зона е едно помещение - в него са кътът за сядане, трапезарията и кухнята. Тези функционални зони са организирани около проектираната от арх. Глебова стилна камина. Бяло, сиво и синьо са цветовете, които оформят атмосферата на тази част от дома. "Студената гама в цветовете внушава спокойствие" - обяснява архитектката. Ето защо е подбрала цвят за стените, който прелива в сиво или синкаво в зависимост от различната светлина през деня. Доминиращото бяло в шкафовете на кухнята, столовете на Vitra в трапезарията, дизайнерските лампи - висящата над голямата маса Black&White, лампиона до камината Glo-ball на Flos, създават усещане за лекота и въздушност.

Топъл ефект, който уравновесява студеното излъчване на интериора, внасят подовите настилки. В дневната зона - индонезийското дърво мербо в естествен тъмнокафяв цвят, в антрето и на балкона - светлобежовият гранитогрес на Emil ceramica. Тъмно синьото доминира в холната част в дамаската на диваните и в стола-релакс на Cassina, както и в основата на камината и завесите от тафта и органза. Метални акценти допълват усещането за дискретен лукс и хладна дистанцираност. Те са в проектираните метални первази на пода, лайсните на камината, умело вградения метален елемент в бар-плота, печката и хладилника в кухнята. С перфектен усет за детайла, който създава хармонията в дома, арх. Глебова е "уталожила" студенината на внушението чрез избора на венецианска мазилка "стуко" в мек светлобежов нюанс за комина на камината и колоните, които функционално отделят кухнята от останалата част на помещението. Интимността на кухнята, разположена по дължината на една от стените, арх. Глебова е постигнала чрез преградата от стилизирания бар-плот, както и чрез специално проектирания висящ таван с вградено осветление, изчислено така, че да осветява и обособява именно пространството за готвене. Готви ли се всъщност в тази кухня? Да, аспираторът над печката поема миризмите, а всички тенджери, тигани, тави, чинии, чаши са прибрани "на една крачка встрани" от кухнята - в т. нар. мокро помещение, превърнато в удобен килер със стелажи и етажерки. По същия елегантен начин проектираният от арх. Глебова гардероб в спалнята крие дрехите и завивките.

Богатата колекция от книги на семейството пък е подредена в артистична библиотека в специалното помещение за четене и релакс. Библиотеката е по проект на архитектката - метална рамка дискретно подкрепя лавиците от дървени талпи, състарени по специална технология на ръка от Радослава Шаркова.

Артистизъм и модерност с лек нюанс на ексцентричност - тази стилистика превръща интериорите на арх. Глебова в произведения на съвременното изкуство да се живее стилно, удобно и хармонично в напрегнатата градска среда.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР