Алиса в страната на дизайна

Елка Влаховска 10 февруари 2010

Стопанката на дома и архитектката, проектирала интериора, са млади момичета и съвместната им работа е като пътешествие в страната на дизайна. Арх. Вяра Желязкова се дипломира във ВИАС, работила е в частно архитектурно ателие, а от 2 години е в Гамма дизайн. Работата й в тази фирма е свързана с проектирането на интериори, в които се вписват мебели на големите имена в световния дизайн. Стопанката е млада, амбициозна и лъчезарна жена, която иска да създаде уют и хармония в своя дом. Първото й впечатление от апартамента е "мрачно жилище - като пещерата на Флинтстоун". Градският апартамент в престижен столичен квартал е решен в тъмни и потискащи тонове - сива теракота на подовете, сиви стени с акцент в бордо и овална колона в турско синьо, каменна облицовка в коридора. Това решение е съчетано с портали и чупки в стените, които безсмислено накъсват пространството на дома. "За нищо на света не исках да живея в този апартамент", споделя стопанката първата връхлетяла я мисъл. Но после се изправя пред предизвикателството и взима най-правилното решение - да се обърне към интериорен архитект за преобразяването на дома.

линейни обеми и стъкло уголемяват пространството

Първата задача на арх. Желязкова е да осмисли пространството, да потърси начини за визуалното му разширяване. Тя трябва да преодолее потискащото въздействие на портали и чупки в стените и ниските тавани. Ето защо започва да търси линейни решения в обзавеждането и вплитането на стъклото като материал, който "олекотява" визията. Подбира мебели предимно в ниска и удължена форма - удобния диван на Frighetto в хола, съчетан с ниска маса от матирано стъкло, удължената маса на Cattelan в трапезарията, избира щори с метална линейна структура, а не например висящи пердета на прозорците. Усещането за пространство и въздушна лекота се подсилва и от вратите - те са изцяло от плътно матирано стъкло с елегантни метални дръжки. На мястото на масивния бар-плот от теракота и месинг, който е отделял функционално кухнята от трапезарията, е изграден нов - от гипсокартон и стъкло. Олекотяването му създава по-естествена връзка между двете помещения и контакт с най-отдалечения кът - работното място. Дизайнът на този кът, чието присъствие е нелогично в хола, е предизвикателство за архитектката. Тя го приобщава към естетиката на останалата част от помещението чрез избора на стъклено работно бюро и офис стол на Bonacina с корди от естествена кожа. Така този кът не стои изолиран с масивно и тромаво офис звучене, а следва лекотата на цялостното обзавеждане.

цветове, които стоплят и уравновесяват

Цветовото решение на интериора е в тон със съвременните световни тенденции - завръщането към активните цветове като оригинални и въздействащи акценти. На фона на светло бежовия ламиниран паркет, който заменя сивата теракота, и на успокояващото "мляко с какао" на стените се откроява активният цвят на стената в трапезарията, на овалната колона и на нишата в холната част. Въздействието се подсилва от хармоничния контраст със столовете на Bonacina в трапезарията - ефектна конструкция от венге и корди от естествена кожа. Цветните акценти се допълват елегантно и от овалния килим от филц на Paola Lenti и от умело подбраните аксесоари - вази и купи, които украсяват полиците в стенната ниша. Неочакван ефект, но изцяло в тон със стилистиката на дома, внася авангардното изкуство на Николай Панайотов - двете живописни платна, които човек може да наблюдава от всяка зона в помещението.

oсветлението омекотява минималистичния ефект

Изчистените линии на мебелите и пестеливостта на детайли създават ефект на строгост и празнота в интериора, но това въздействие е умело овладяно чрез осветлението. То създава артистичност и уют в общото помещение и откроява функционалното разделение на четири зони. Трите висящи лампи на Fontana Arte над бар-плота визуално разделят кухнята от трапезарията. Тяхна реплика се явява същият модел на стояща лампа, която е акцент в холната част. Авангардна визия с премерено шокиращ ефект има стоманената лампа Nil на Anta, висяща над масата в трапезарията. Мека светлина в холната част хвърля прочутата дизайнерска лампа Egg (Яйцето) на Fontana Arte. В по-малък размер тази лампа се появява и в спалното помещение - върху двете "нощни шкафчета", които са всъщност стъклени повърхности, вградени в специфичната табла на спалнята. Нежната им светлина също омекотява и приглушава строгите линии в минималистичния дизайн на мебелите в това помещение.

Арх. Желязкова, Гамма дизайн, тел. 987-91-55

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР