Психологията зад гинекологията

Чувала съм, че кистата на яйчниците е свързана с проблеми с мъжете и бащата. Има ли нещо вярно в това и как гинекологичен проблем може да е свързан с психология?

Мисля, че в днешно време за всички е ясно, че преди да засегне тялото, болестта се появява на ниво глава и че първо трябва да лекуваме главата и чак след това тялото. Ако лекуваме само тялото, без да премахнем първопричината, след време болестта се връща, често с усложнения. Предлагам да поговорим за психосоматичните проблеми на някои от най-често срещаните женски болести.

1. Вагинални проблеми (ранички, сърбежи и т.н.) – обикновено жените, които имат проблеми във вагината, не си позволяват да се наслаждават. Крият гнева си, страхуват се, че мъжете ги използват. Приемат секса като задължение. И когато възникне реален проблем, го тълкуват като основание да се откажат от секса. Често проблемите са предизвиквани от лоши или трудни отношения с бащата, от неприемането му.
Как да си помогнем? Първо, поговорете с баща си. Кажете му колко е важен за вас, че го обичате и му се възхищавате. Ако той не е жив – напишете му писмо. Второ, дайте си право да се наслаждавате на секса. Можете да си повтаряте: аз обичам и искам секс.

2. Яйчници (кисти, болки, проблеми със забременяване) – често жените, които страдат от тях, не вярват в себе си, в творческите си способности. Те постоянно се самоограничават.

Как да си помогнем? Помислете какво не си позволявате да пробвате. Може би вътрешно мечтаете да танцувате или да пеете? Направете го! Кистите подсказват, че имате нужда от творчество и реализация.

3. Матка – проблем с нея имат жените, които потискат женската си енергия, тези, които не си позволяват да бъдат търпеливи, нежни, смирени, любящи към себе си и мъжете. Разбира се, това е свързано и с връзката с майката. Ако не приемаме майка си, ако сме й гневни, осъждаме я или си мислим, че сме по-добри от нея – всичко това води до проблеми с вътрешната ни жена.

Как да си помогнем? Бих ви посъветвала да бъдете по-търпеливи и да приемете жената в себе си. Поговорете с майка си, оправете отношенията си. Кажете й колко я обичате и колко държите на нея.

4. Цистит – предразположението към цистит може да е резултат от силно разочарование от човека до вас. Когато очакваме нещо много повече и накрая не получаваме това, което искаме. Или когато той ни е излъгал и не задоволява нуждите ни.

Как да си помогнем? Приемете, че реалността не е идеална и всички сме просто хора. Партньорът, който ви е наранил, е просто несъвършен човек. Както и вие, която сте позволили тази ситуация да се случи с вас. И просто продължете напред с любов в сърцето.

5. Женски течения – обикновено те са свързани с гняв – ако сме ядосани на мъжете, че свършват много бързо или не ни задоволяват достатъчно, или не ни подготвят преди секс и проникват прекалено бързо. Типични са и за жени, които искат да контролират всичко, за много активните жени. Течение може да предизвика и чувството за вина, когато се чувстваме мръсни, че правим секс, а вътрешно копнеем да сме чисти и невинни – така чрез теченията „изчистваме“ себе си.

Как да си помогнем? Напишете всичките си ограничаващи вярвания за секса. Например – аз не обичам секса, това е нещо мръсно и лошо. И след това напишете от другата страна на листа точно обратното – ще видите, че можете да промените разбиранията си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР