Лятото на един щастлив стомах

Проблеми с храносмилането могат да превърнат ваканцията от удоволствие в мъка. Ето някои безценни съвети на д-р Георги Гайдурков, извадени от архива на EVA

eva.bg 09 August 2021

Проблеми с храносмилането могат да превърнат ваканцията от удоволствие в мъка. Как да ги избегнем – за съвет се обърнахме към хранителния терапевт д-р Георги Гайдурков.

В Рим бъди като римляните

В чужбина е най-добре да се придържаме към местните кухни, защото са най-добре пригодени за съответния климат. Кухните в горещия климат например използват широк спектър от подправки, които действат като природни антисептици. Ако не ползваме тези подправки, рискуваме да стане както... с ешерихия коли. Няма източна гозба например без джинджифил. Той действа като естествен антибиотик, коригира чревната флора, убива вирусни микроби.

Деликатен въпрос

При топъл климат, особено в тропиците, задължително трябва да има изхождане 2 пъти на ден. За мнозина това е чисто емоционален проблем, особено при дамите. Някои хора по цяла седмица не отиват до тоалетна, което е пагубно. Започва процес на гниене, задържат се микроби и отрови. Все едно през лятото да забравим тенджера на масата.

Отряд за бързо реагиране

За детоксикиране можем да си направим крем от 1-2 супени лъжици пшенични трици, разбъркани в кисело мляко или йогурт. По желание можем да добавим чубрица, кимион, копър, дори щипка джинджифил – те са много добри антисептици. Можем да хапваме крема преди, след и между храненията. Действа като метла, която обира излишните мазнини и регулира чревната флора. За успокояване на раздразнен стомах препоръчвам тинктура от мента, има я във всяка аптека. Във водна чаша капнете 10-20-30 капки. Действа антисептично и коригира чревната флора. В ресторанта срещу раздразване на стомаха можем да поискаме да ни донесат малко джоджен, копър или босилек.

На плажа

Пийте фрешове в неограничени количества. Те съдържат структурирана, жива вода и затова дори са по-добри от приема на много вода. Нека да имаме и плодови, и зеленчукови фрешове, без да ги смесваме, да е плод с плод и зеленчук със зеленчук. Особено полезно е, ако са от една група – грейпфрут с портокал. Може да бъдат и като шейк, с частици плод. Фрешовете съдържат баластни вещества, целулоза, така че гликемичният им индекс не е висок, не вдигат рязко кръвната захар. От тях не се пълнее.
Един сладолед на ден сигурно няма да е фатален, но от повече в горещината ще ни стане тежко, това са калории. Все едно в топлината да наливаме топлина!



В самолета

Когато пътуваме, нямаме особен разход на енергия и съответно ни трябва много малък калориен внос. Моят съвет е да хапнем малка тип гурме порция. Каквато и храна да ни предложат, ако изядем малко, организмът ще я приеме добре. Ако сокът не може да бъде фреш, поне да е натурален. Еспресото е по-добрият вариант от нес. По-добре да пием билковата отвара, каквато е еспресото, отколкото химически екстракт от кафе.

В колата

Основна грешка е да се пътува „на сухоежбина“. Солетите и чипсът дават само излишни калории, а имат високо натриево съдържание. В резултат се задържа вода, получава се дехидратация – изсушават се клетките. Сандвич със салам също е лош вариант – отново заради солта. По-добре да ядем плодове, дори по-плътни, като бананите. Можем да си вземем ядки, сушени плодове, които са калорични, но тези калории не плашат. Защото плодът съдържа цялостен биохимичен блок – витамини, минерали, микроелементи, а не изолирана захар, която е химическо вещество. Подсладените течности вдигат рязко кръвната захар, получава се изстрелване на много инсулин, после захарта пада рязко и ние отново изпитваме глад.

Ин-ян

Според древнокитайската медицина храните през лятото трябва да са преобладаващо охлаждащи – ин. Такива са суровите растителни храни. Можем да си позволим и месо, но не повече от 10-12%. Можем да допълваме със семена, в т. ч. сурови ядки, със зърнени и бобови култури. Ако ни се пие течност, нека да бъде изворна вода или по-слабо минерална. Не е желателно да приемаме течности по време на хранене - разреждат стомашните сокове.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР