Екатерина Мириманова, която свали цяла Кейт Мос от себе си

Тя  създаде системата за отслабване „Минус 60”.

Мариана Антонова 16 February 2011

Тя не се примири с наднорменото тегло и създаде системата за отслабване „Минус 60”, направила я известна по целия свят


Екатерина Мириманова години наред се бори с наднорменото тегло, като пробва без траен успех всички възможни диети. Затова когато след раждането на дъщеря си става 120 килограма, решава да си помогне сама и създава хранителен режим, с който за година и половина става 60 кг без препарати за отслабване и без помощта на пластични хирурзи. Изглежда толкова различно, че близки и приятели я подминават на улицата като непозната, а виждайки нейна стара снимка, дъщеря й пита: “Коя е тази леля?” Екатерина създава сайт и форум, където можете да намерите правилата на системата й Минус 60. Книгата й се нарежда сред десетте най-продавани в Русия за 2008 г. Днес последователите й са повече от милион по целия свят. Екатерина Мириманова даде интервю специално за читателите на EVA.

Госпожо Мириманова, като дете сте били доста пълна. Откъде според вас идваха килограмите в повече: от прекален апетит или от нарушаване на обмяната на веществата?
Да ви кажа честно, не вярвам, че нарушаването на обмяната на веществата е основна причина за наднорменото тегло. Както не вярвам и в пълнотата по наследство. Ние наследяваме от родителите си скоростта на обмяната на веществата и неправилните хранителни навици, но по никакъв начин и килограмите. Аз например бях пълна като дете, защото се хранех неправилно и безразборно, тъй като по различни причини не чувствах комфорт.
Какво ви подтикна да започнете диета в пубертета?
Както се случва с повечето момичета, и аз се влюбих. Избраникът ми беше малко по-голям от мен и, естествено, почти не ме забелязваше. Реших да отслабна, защото предположих, че това се дължи на външния ми вид.
Защо искахте да станете точно 50 кг?
Защото мечтаех за кариера на модел, а стандартите тогава бяха изключително жестоки. При ръст 175 см нормалното тегло за момиче беше минус 125 от височината. Тормозех се с пълен глад. Пиех само вода и кафе без захар. Естествено, много скоро се появиха проблеми със здравето: кръвното ми налягане падна, сдобих се с болен стомах.
На 17 години обаче отново сте качили килограми. Как успяхте 2 г. да избегнете ефекта йо-йо? И каква беше причината отново да започнете да пълнеете?
Избегнах ефекта йо-йо, като продължавах периодически да се подлагам на гладуване, а през останалото време бях на строга диета и спортувах активно. Когато се уморих от този режим и отслабих напрежението, теглото ми веднага започна да се повишава. Последва поредица от стресове и аз не издържах, сломих се. Струваше ми се, че само в яденето намирам успокоение. (По това време баща й умира от рак, майка й се омъжва повторно и заминава за Испания, Екатерина се разделя с приятеля си. - б. а.)
В този период от живота си сте се запознали с бъдещия си съпруг. Това, че сте били по-пухкава, не му е попречило да ви предложи брак. Значи, килограмите не са чак толкова важни, за да има една жена успешна връзка.
Дълбоко съм убедена, че теглото няма нищо общо с отношенията между двама. Познавам доста пълни жени, които имат прекрасен личен живот. И съм виждала огромно количество идеални красавици, които по никакъв начин не могат да срещнат любовта. Така че фигурата не е панацея и не гарантира щастие. Ние сме един и същ човек от първия до последния си дъх. Просто трябва да се научим да се обичаме до такава степен, че да ни се иска да отслабнем не заради някого другиго, а заради себе си. Тогава нашата мотивация винаги ще бъде с нас.
Няколко месеца след раждането обаче сте били 120 кг. Как свръхтеглото се отрази на здравето и на психиката ви?
Започнах да вдигам кръвно, често се чувствах не особено добре. Но килограмите не се отразиха по никакъв начин на психиката ми. Винаги съм се мислела за привлекателна жена, мъжът ми никога не ми е казвал нито дума по повод наднорменото ми тегло, затова се отнасях към него по-скоро философски.
Как стигнахте до идеята да създадете собствена диета?
Ако ви кажа, че съм се събудила един ден и съм си казала: “Край, стига вече, ще отслабна до 60 килограма!”, не е истина. Просто постепенно проумях, че искам да променя нещо в живота си и да се движа в правилната посока... Макар че тогава все още слабо си представях коя е тази правилна посока. Знаех, че тези, които съществуват в момента, не са подходящи за мен. Защото бях пробвала всички. Моята диета се роди в движение. Пробвах, виждах резултата, от нещо се отказвах, над друго работех още.
Какво по-точно представлява диетата -60?
Тя всъщност не е съвсем диета. По-правилно е да се нарече философия. Защото преди всичко предполага пренастройване в главата, т.е. на съзнанието. Много хора в различни периоди от живота си ту отслабват, ту напълняват. Ако променим отношението си към нашия живот, ще можем да отслабнем завинаги.
За година и половина сте отслабнали с 60 кг. Не се ли отпусна кожата ви?
Ако следите какво се случва с кожата ви от самото начало на отслабването и правите необходимите процедури, тя ще съхрани своята еластичност. Това го доказва не само моят опит, но и този на многобройните ми последователи по целия свят, а те са вече повече от милион.
Не ви ли дотежава непрекъснато да се храните под режим?
Системата така органично се вписа в живота ми, че не изпитвам никакъв дискомфорт. Освен това в етапа, в който поддържате постигнатото тегло, са допустими някои отклонения. Но те трябва да се въвеждат в менюто постепенно, крачка по крачка.
Какво правите, когато нарушите правилата?
След срива - така наричам периода на отклонение, не е необходимо да правите разтоварващи дни. Просто трябва да се върнете към системата и да продължите да се придържате към нея. Така килограмите, качени по време на “лошия” период, ще си отидат много бързо.
Не е ли опасно за здравето непрекъснато да се храните по един начин?
В Русия се подготвя ново издание на първата ми книга, допълнено от коментарите на лекари и диетолози. Всички те са категорични, че в момента системата Минус 60 е един от най-здравословните начини за самостоятелно отслабване. Единственото условие е, ако имате сериозни здравословни проблеми, преди да я започнете, да се консултирате с лекар.
Комбинирате ли хранителния режим със спорт?
Занимавам се с гимнастика по 15-20 минути на ден, старая се повече да ходя пеша и няколко пъти в седмицата да плувам. Вярно е, че като минете на системата Минус 60, ще започнете да отслабвате и без да спортувате. Но все пак е по-добре да подходите към процеса комплексно. Т.е. може да започнете само с промяната в храненето, но след това трябва да добавите и някакъв спорт.
Казвате, че благодарение на борбата с килограмите сте започнали да вярвате в чудеса. Какви чудеса ви се случиха, след като променихте външния си вид?
Целият ми живот се промени, но не заради това, че отслабнах. А защото напълно се преобразих вътрешно. Повярвах, че мога да постигна всичко, за което мечтая. Пиша книги, при това не само за красота, психология и отслабване, а и художествена литература - това е детската ми мечта. Започнах да се отнасям към себе си по друг начин, повече да се ценя. Хората около мен го чувстват и също се отнасят към мен по различен начин. 
Вашият съвет към последователите ви в България?
Много обичам България и съм безумно щастлива, че именно тук книгите ми бяха публикувани за първи път извън Русия. Миналата година си купих във вашата страна апартамент и смятам, че скоро ще започна често да ви идвам на гости. Иска ми се българските жени с всеки изминал ден да стават все по-уверени и все по-красиви. Защото винаги е приятно да виждаш около себе си щастливи хора. Вярвайте в чудото и в това, че на този свят е възможно абсолютно всичко!

какво прави системата "Минус 60" уникална
- денят ви не е разграфен на точно 5 хранения в определени часове, а до обед можете да ядете абсолютно всичко по колкото пъти искате, включително храните табу за почти всички останали хранителни режими като например бял хляб, торти, сладолед, майонеза и т. н. Както казва авторката на системата, “до 12.00 ч. стомахът ви има всички основания да се радва на живота”
- няма ги мъчителните разтоварващи дни, добре познати на отслабващите от почти всички останали диети, които на практика са пълен глад сред останалите дни на полуглад
- няма ги и дните с еднообразна храна, характерни за доста хранителни режими, в които на практика става отслабването, но са рискови за здравето ни
- системата върви не просто със съвети, докато отслабваме, да спортуваме,  а с комплект конкретни физически упражнения, подбрани така, че да поддържат мускулния тонус в кондиция. Това са упражненията, които Мириманова прави и сега всяка сутрин
- авторката предлага също комбинация от мазила, създадена от нея в процеса на отслабването й, които карат кожата да се “прибира” заедно с отслабващото тяло и я запазват стегната и еластична. Проблемът с увисналата излишна кожа е сред основните след рязко отслабване 
Повече подробности за системата Минус 60 – на www.mirimanova.ru.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР