Българската опра уинфри има 4 деца

17 October 2007



плюс 16-часов работен ден, мечта за Австралия, три провалени връзки и една нова любов. Истински продуцент на своята собствена съдба. Всичко това е Миглена Ангелова

текст: мариана антонова
фотография: личен архив

миглена ангелова с децата си
Метеорологът-легенда Минчо Празников наскоро й казал: "Мигленче, дай ми твоя снимка, за да я слагам на екрана, когато прогнозата за времето е хубава." "И аз - разказва тя, - се замислих как ще я кадрира тази снимка...докато се усетих, че колегата просто ми прави комплимент." Усмивката на 36-годишната телевизионна журналистка, водеща на "Искрено и лично" по б ТВ, е доказано самородно злато. Биографията й е пълна с житейски ситуации, които би трябвало отдавна да са я превърнали в кисела, вечно недоволна жена: три главоломни провала с трима мъже, четири деца, бягство в друг град, работа по 16 часа на ден. Тя обаче е нахакана, уверена, глава на семейство, продуцент на предаването си и отново с мъж до себе си. Кой би предположил, че

до 26 години е под строг домашен контрол

Чаровната русенка има две висши образования - руска филология и журналистика. Живяла е с родителите си в Коми, записала руска филология в Русия, след първата година се върнала да следва в България. "Беше тъпо да се прехвърлям руска филология у нас, но ме хвана някаква необяснима носталгия." Миглена си идва на 18 години, майка й избрала къде да бъде - в Търново или в София. "Е, аз трябваше да взема решение, но то обикновено ми се подсказваше. В смисъл: не искаш ли да си в Търново, защото е по-близо до Русе, където са всичките ти роднини..." Първата й самостоятелна постъпка е да си купи два папагала, "които починаха за съжаление". Втората - да си купи ботуши, които после геройски отгладувала, "защото и нашите ми бяха купили и не посмях да им кажа, че съм си изхарчила парите". "Родителите на хората от моето поколение са такива. Не се оплаквам, но много животи според мен са извъртени по тази схема."

сключих брак, за да решавам сама кога да ходя на кино

Тогава е на 20 години. Имала любов с младеж от Русе и когато отишъл в казармата, не отговарял на писмата й. "Реших да му натрия носа и писах на колегите му войници." Един й отговорил, започнали редовна кореспонденция. Без да са се виждали, почти стигнали до решението да се оженят. "Глупости! Никаква романтика, само простотии. Но още тогава знаех, че ще се разведа, просто гледах леко на живота." Миглена отива в Козлодуй, където служи задочната й любов, и се виждат за пръв път. "Бях ужасно разочарована. Не можах да го свържа с представата си за него от писмата." После си казва, че не е права, че у всеки се крие нещо добро, а и той заплашва, че ако не се омъжи за него, ще се самоубие. "И аз, за да не нося такава печал на гърба си..." Женят се, нанасят се в дома на баба й, ражда се дъщеря й Дора. Но майка й пак е в течение на всичко и тълкува постъпките на мъжа й. "Докато в един момент не проумееш, че близките идват, казват си мнението и ти се съобразяваш с него, въпреки че не си го искал, но когато ти е зле, разчиташ само на себе си. Трябваше да минат години, за да го разбера." Развежда се на 22 години, дъщеря й е на годинка. "В момента, в който формулирам решението пред самата себе си, никой не може да ме спре. Тогава се появяват рогата на Телеца (Миглена е зодия Телец), навеждам глава и отстоявам своето. Той беше човек, който не можеше да ме развива. От което някои жени имат нужда. Защото са прекрасни домакини и просто искат да правят само това."

и втория път не се омъжих много по любов

Втори брак сключва на 26 години. С този мъж ходи четири години и "100 пъти се разделяхме и събирахме". Майка й все още е плътно до нея: човекът е много свестен, друг такъв няма да намериш. А той си пуска кръв от носа, появява се у тях с гипсирана ръка, която всъщност е здрава..."Сигурно съм била влюбена, но пак не в когото трябва. Неговите номера бяха страхотни. Не знам защо ми ги правят все на мен, той не е единственият. Сигурно ми личи, че този номер минава. Но минаваше! Сега, ако ще той да се самоубие, да скочи от който си иска мост, все ми е едно." Развежда се на 29 години, от този брак са близначките Тити и Ани.

третата връзка е най-големият ми урок в живота

Започва, когато баща й умира от рак и "просто бях изключила". Той е неин колега, работят заедно в русенския център на националната телевизия. "Този път беше ужасно, беше станало просто ад. Той ме преследваше. Постоянно вървеше след мен - във входа, навсякъде. Не, не е до късмет, а защото изглеждам крехка, подчиняема. Всъщност не е така. Търпя до определен момент и после така ми кипва, че и най-малкото нещо ми идва в повече." Не стигат до брак, Миглена ражда четвъртото си дете - момче. Този трети мъж става причина да избяга от Русе в София. "И от момента, в който се преместих с децата и разчитах само на себе си, веднага започнах да се справям." Тогава е на 31 години.

отначало исках да отида в Австралия, бях чувала, че там майки с момичета много се търсят

"Защото в тази страна населението е предимно мъжко. Но после си казах: какво ще правя в другия край на света, след като винаги съм вярвала, че човек трябва да бъде там, където се е родил, защото там е имало смисъл от него. Казах си още, че щом мисля, че мога да заживея в Австралия, то София изобщо няма да ми се опре." Действа импулсивно. Напуска националната телевизия и родния си град. Два месеца е сама в София, докато си намери квартира. После взема и децата: голямата е в трети клас, близначките - в детската градина, синът й няма годинка. Започва работа в телевизия "7 дни" с авторското си предаване "В крепостта с Миглена Ангелова". В момента е в bTV с "Искрено и лично". "Дълго време носих женското токшоу в себе си. Казват, че предаването е феминистко и това донякъде е вярно. Струва ми се, че жените имат нужда някой да ги подтикне да бъдат по-уверени в себе си. Но не да чакат помощ наготово. Защото знам, че и Господ не дава решение. Всеки може да го намери сам за себе си, стига да иска. Т.е. човек винаги си заслужава съдбата."

мамо, ти водиш токшоу вкъщи от 10 години!

6.30 ч. буди децата. Докато се приготвя за работа, те правят закуска, изцеждат натурален сок. "Може и да не хапна нищо, ако буквално не ми го натикат в ръцете и не кажат: Мамо, яж, защото ще ни обидиш." След това ги кара на училище, а тя отива в телевизията. "Децата буквално се гледат сами. Голямата дъщеря ми казва: какво ще ми подариш за 8 март, защото аз съм жената в семейството." Дора вече е на 15 години и ръководи по-малките. "Не знам какво бих правила без децата. Много са свестни. Те компенсират другото, което сигурно не съм постигнала в живота. Когато са във ваканция при баба си, просто полудявам. Връхлитат ме всички страхове. От децата получавам много повече увереност, отколкото от където и да било. В началото на предаването се чудех как ще тръгне. И Дора ми каза: Мамо, ще се справиш. Ти водиш токшоу вкъщи от 10 години."

Най-късно в 8.30 ч. е в телевизията - сценарии, телефони, снимки...През деня рядко се сеща за ядене. Когато й е много нервно, си купува по 2 пакетчета шам фъстък от по 100 г. "Всички колеги ми казват: знаеш ли колко калории има в тях! Истината е, че чупенето на черупките ме успокоява." Научила е децата да й звънят веднага, щом се приберат вкъщи. "Ако закъснеят, аз естествено откачам, но така е и с другите ми колежки. Винаги много съм държала на работата си. При мен тя понякога е даже преди децата. Никога не съм разчитала на финансовата помощ на съпруг. Но когато останах сама, знаех, че ако нямам добра работа и не давам всичко за нея, децата ми просто няма да оцелеят."

10.30 - 11 ч. вечер се прибира вкъщи. "Понякога си мисля колко е хубаво, че не ме чака някой мърморещ мъж - сам и изоставен с децата. Защото е абсурд аз да издържа около мен някого, който работи с такова темпо."

о, не, не! с браковете вече съм приключила!

Обаче в живота й отново има мъж и много я е страх. "С всички куфари от миналото, които при удобен момент веднага се отварят. Оказа се, че преживяното е консервирано в същността ти в не мухлясал вид, новата връзка го изкарва на преден план и пак го изживяваш, въпреки че няма нищо общо." Двамата са колеги, но според Миглена не е точно телевизионен роман, защото нещата не са свързани с местоработата, а с други съвпадения между тях. "Не знам дали съм влюбена, но мисля, че го обичам, което е непознато за мен." Преди Нова година си говорили с колежки на тема любов и Миглена казала: "Не мога да си представя какви са тези глупости като любовни мъки, страдания и т.н. Винаги съм можела да се справям със себе си за два дни. И ето, че ми се случи. При мен винаги е така. Навремето казвах, че няма да имам второ дете и хайде, близнаци. После се заричах: никога повече телевизия, а ето къде съм." Миглена е убедена, че предаването й помага да превъзмогне вътрешното си женско его. "Например сега мога да отида при човека, когото обичам, и да му кажа точно и ясно: бих искала това да е така, защото...И го направих. Разбрах, че ако съм мъж, също бих изпадала в недоумение пред жените, които казват не, пък имат предвид да, не искат цветя за рождения си ден, а вечерта правят скандал, че си без букет. Когато ги попиташ какво да им подариш, казват нищо, и като им подариш нищо, пак се ядосват...Т.е. мисля, че се развивам и вкарвам в ред личния си живот."

и с шестия член на семейството, Чебо
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР