"Вдовици": Най-добрият приятел на жената? Не, не са диамантите

Четири жени си спасяват кожата в екшън драмата „Вдовици“ (Widows) на режисьора Стийв Маккуин (с продуцентски Оскар за „12 години робство“). В кината от днес

Ирина Иванова 16 November 2018

Ако изобщо запомня нещо от този филм, то това със сигурност ще са едрите портрети на Вайола Дейвис („Южнячки“) – продължителни свръхблизки планове на лицето й, потънало в скръб, сълзи, гняв или отчаяние. Както и моментът към края, когато Вероника (Дейвис) най-после си е научила урока и в създала се критична ситуация стреля първа (в кого и защо стреля не казвам, само ще спомена, че е мъж). Тази сцена изобщо не е нещо невиждано, но ако човек погледне на нея не буквално, а като на някакъв тип еманация на мъжко-женските отношения въобще, може да си направи полезни изводи като например: щом нещата са стигнали до там, че да сте насочили оръжие един срещу друг, стреляй! Ако не стреляш, ще те застрелят. Ако не нараниш, ще те наранят. И не се колебай, защото те не се колебаят.

Четири гангстерски съпруги остават вдовици, след като мъжете им са убити при опит за голям обир. И сега тези жени, свикнали някой друг да се грижи за тях, наследили смъртоносни дългове и безмилостни врагове от мъжете си, трябва да се научат да се справят сами. Като за начало обаче трябва да оцелеят, а за целта спешно се нуждаят от едни два милиона долара.

На моменти филмът прилича на минорен вариант на „Бандитките на Оушън“ – женска банда, обир и прочие. Само дето не е комедия. Сюжетът – неособено правдоподобен, тромаво разказан с помощта на куп реминисценции и визиони, с банални обрати, които би следвало да са изненадващи, но не са -  на немалко моменти боксува и добре че съспенсът на самия обир те държи в някакво напрежение. Актрисите в четирите главни роли са най-силният коз на филма – превъзходната Вайола Дейвис, която има нещастието да направи силна роля в посредствен филм, чудесната и висока цели 1,90 м. (специално проверих, защото се извисява над всички във филма) Елизабет Дебицки, Мишел Родригес и атлетичната Патрис Макклейн.  Очевидно има нещо необяснимо привлекателно във формулата с четирите жени, след като все още продължават да я експлоатират след „Сексът и градът“, „Отчаяни съпруги“ (нали и там основното ядро бе от четири момичета?) и всичките им епигони и епигончета.

Едва ли има нужда да обръщам внимание на факта, че „Вдовици“ е поредният филм, с който Холивуд плаща данък „обществена ангажираност“ като скалъпва сюжет с жени в главните роли, при това в екшън филм и ги поставя в един свят, естествено доминиран от мъжете. Дали ми трепна сърцето от умиление и благодарност? Не. По-скоро се замислих, че сигурно вече неофициално има квота за филми с жени начело и хората се стараят да я попълнят.

Затова, в името на справедливостта, и аз поне ще спомена мъжете, които участват в поддържащите роли – Лиъм Нийсън, Колин Фарел и брилянтният Даниел Калуя (с "Оскар"-номинация за "Get Out"), на когото с удоволствие бих размазала физиономията, защото играе отвратителен тип.

Гледайте "Вдовици" заради Вайола Дейвис! И да не забравя – отговорът на въпроса в заглавието е: пистолетът. Да, не диамантите, както ни уверяваше великата Елизабет Тейлър, а пистолетът е най-добрият приятел на жената. Докъде я докарахме!

 

1 КОМЕНТАР
1
Иво
23 November 2018, 16:12

Доста е грозно жена да пуска толкова сексистки коментари. Явно Ирина иска да гледа единствено филми за мъже, вероятно държи и да са бели и хетеросексуални.... Заради хора с подобни мнения се налага въобще да се говори за квоти... Киното трябва да отразява реалността, светът е цветен и пъстър. Фактът, че има все повече филми с жени в главните роли наистина е повод за празнуване, а не за жалки атаки на тема политическа коректност.

Колкото до филма, той може да се стори лош само на хора без реален интерес към качественото кино. Хора, които не знаят, че четвъртата главна героиня е Синтия Ериво, и че се пише и произнася Елизабет Дебики, а не "Дебицки"...

ТВОЯТ КОМЕНТАР