Киномания'2018: Филмите, след които се обръщаш

13 November 2018

„Моето поколение“

И тазгодишната „Киноманска рапсодия“ (15.11 – 29.11) ще ни срещне с най-желаните филми на 2018 година, повечето от които няма да бъдат разпространявани у нас. Ще ви прелъстим в аванс с няколко заглавия, а вие влезте в  www.kinomania.bg и... да видим дали ще можете да излезете скоро! Ние поне още сме там.

„Всички знаят“
Филмът на двукратния носител на „Оскар“ за чуждоезичен филм (за „Раздялата“ и за „Търговският пътник“), иранецът Асгар Фархади, откри тазгодишния кинофестивал в Кан. Пенелопе Крус е в ролята на омъжена жена, която заедно с двете си деца се връща в родното си село за сватбата на сестра си и се среща отново с бившия си любим Пако (Хавиер Бардем). Но това е Фархади, не очаквайте банална любовна история.

„Моето поколение“
Големият английски актьор Майкъл Кейн ще ни хване за ръка и ще ни преведе през 60-те години на 20 век – бунтарското десетилетие, в което той самият се изгражда като актьор, но и в което се ражда европейската попкултура, на чието огромно влияние сме свидетели и до ден днешен. Документалният филм ще ни срещне с икони като Пол Макартни и топмодела Туиги. Режисьор е Дейвид Бати.

„Островът на кучетата“
Режисьор и сценарист на тази анимирана приказка е Уес Андерсън, а това значи много за всички киномани. В началото на годината филмът, разказващ за малко момче, което издирва своето прогонено на Боклукчавия остров любимо куче Спотс, донесе на своя автор „Сребърна мечка“ на Берлинале.

„3 дни в Киберон“
Последното си интервю една от иконичните европейски актриси (уви, с трагична съдба) Роми Шнайдер дава през 1981 г. на списание Stern, докато си почива в балнеокурорта Киберон. Няколко месеца по-късно тя слага край на живота си. След премиерата на този филм в Берлин дъщерята на Роми Сара Биазини даде изявление, че категорично отказва да приеме начина, по който майка й е представена в него.

„Рудолф Нуреев: Бялата врана“
Отново 60-те. Филмът на Рейф Файнс (тук е не само актьор, но и режисьор) разказва за турнето на прочутия балет „Киров“ в Париж в годините на Желязната завеса или как светът откри един нов бог на сцената – великият балетист Рудолф Нуреев (в ролята е украинският актьор Олег Ивенко).

„Маки Ножа – „Филм за три гроша“ по Брехт“
Как Бертолд Брехт съди продуцентите на филма „Опера за три гроша“ (реж. Георг Вилхелм Пабст), създаден по култовата му едноименна пиеса, тъй като не е съгласен с тяхната комерсиална интерпретация. И до днес мюзикълът „Опера за три гроша“, по музика на Курт Вейл и на самия Брехт, съчетаващ в себе си елементи от блус, танго и кабаретни парчета с остра социална проблематика, се счита за емблематичен за целия 20 век.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР