Отвори врати първият подводен хотел в света

Да сънуваш сред рибите, акулите и костенурките…

eva.bg 01 November 2018

Пътуванията до Малдивите винаги са били същинско приключение от приказките. Там се намира едно от природните чудеса – остров Ваадху със своя светещ плаж, където морската бактерия фитопланктон кара вълните да блестят вечер. Сега на Малдивите обаче можем да се насладим на едно друго чудо, създадено от човешка ръка – подводен хотел.

През 2005 г. архитектът Ахмед Салем се задоволява само с амбицията да построи първия подводен ресторант в света – Ithaaнамиращ се в курорта Conrad Maldives Rangali Island resort. В Ithaa можете да се поглезите с петзвездни ястия, които да консумирате на пет метра под Индийския океан, докато гледате плуващи акули около вас. Това архитектурно чудо получава всички заслужени признания, но г-н Салем не е съвсем удовлетворен. Неговата мечта е да построи подводна спалня, в която човек може да прекара нощта. Сънища под водата – ето това той нарича „чудо“.

Тази година той сбъдна мечтата си с The Muraka – хотелът, намиращ се на 16,5 метра под морското равнище. Той е разположен в сърцето на остров Рангали, а името му означава „корал“ на местния език – дивехи, наричан още „малдивски език“. Хотелът е изграден от стомана, бетон и акрил, като е проектиран съобразно местната екосистема. За целта са били ангажирани морски биолози, които да се уверят, че построяването на хотела няма да навреди на природата.

За да се получи крайният резултат, хотелът първо е изграден на земя в Сингапур, като е следвана логиката на подводния ресторант Ithaa. След това конструкцията, тежаща 600 тона, е вдигната с кран и е качена на специализиран кораб, който да я транспортира до Малдивите. След потапянето в океана, на място отново е използван бетон, който да гарантира, че хотелът няма да се движи или мести, поради силен прилив и бурни морски вълнения.

Разбира се, тук става дума за необикновено преживяване, а тези преживявания са скъпи. Една нощ в подводния хотел The Muraka е 50,000 долара, а сумата за четиридневен престой възлиза на 200,000 долара. На разположение е специализиран персонал, който работи денонощно – фитнес инструктури, козметици, масажисти, икономи, готвачи. С това така или иначе незабравимият престой става напълно съвършен.

Можете да направите резервация в The Muraka тук, а повече снимки вижте в галерията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР