Палитра антистрес

Кои са новите неутрални цветове в дома и защо да заложим на тях

Елка Влаховска 18 October 2018

аксесоари Zara Home

Снимка: пресофиси

До неотдавна сивото и всички негови нюанси се смятаха за абсолютния неутрален цвят в интериора. Влиянието на сивия цвят е актуално и днес, но в колекциите есен-зима 2018 на водещите производители на обзавеждане то се появява в „стоплен“ вариант, без изначалната си строгост, а донякъде и суровост. В лексиката на интериорните дизайнери влиза нова дума – greige (микс от grey – сиво и beige – бежово). Новите тонове бягат от студеното сиво, за да дадат по-топла и успокояваща атмосфера в дома.

Според интериорните специалисти този по-ведър вид на дома е антидот на всекидневието на съвременния човек с вечната въртележка около часовника, звуковите атаки на телефоните, седенето пред компютрите и невротичното състояние на свързаност със света. Постоянната ангажираност на ума и сетивата трябва да се успокои в дома, за да може човек да презареди.

Неутралните цветове на 2018 г. търсят точно този ефект – в тях откриваме цветовете на природата – скали, пясъци, речни камъни, вулканични наноси. Красотата на ръчната занаятчийска изработка и тази естествена палитра, която окото открива на далечни и слабо населени места, настройва ума към почивка.

Есенно-зимните колекции следват кодовете на изразителната амалгама от скандинавски дизайн и японски дзен, която беляза началото на годината.
Разбира се, привържениците на студеното сиво в съчетание с бяло или черно също няма да останат разочаровани. Но ако все пак се доверят на по-новите тенденции, могат да експериментират с неочаквани „неутрални“ акценти в дома, като тоновете на млечно ментово, розовото на милениалите или ведро синьо.

Натали Агудел от Института по дизайн в Осло обобщава философията на „новото неутрално“ като световен тренд: „Живеем в непредсказуем свят, който непрекъснато ни поднася новини и вече не можем да разчитаме на обичайните източници в търсене на хармония. Ето защо дизайнът се ориентира към средства, които да ни дадат усещането, че домът ни е сигурно и спокойно убежище.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР