Саманта Мортън - от приюта до червения килим

Станислава Айви 31 August 2018

Сериалът „Блудници“ ни пренася в Лондон от ХVІІІ век, в публичния дом на Маргарет Уелс. Сред момичетата, които е прибрала, за да предлага, са и нейните собствени дъщери – Шарлот и Луси. Най-ценният им капитал е девствеността, която майката трябва да продаде изгодно, когато навършат нужните години. У Маргарет Уелс се борят полярни емоции – хем е майка и страда, хем знае, че това е единственият избор за момичетата. Като един от основните и най-важни персонажи тя трябва да бъде много силна жена. Няма как и актрисата, на която е поверена ролята, да не е такава. И тя е Саманта Мортън – британка, израснала по домове и приемни родители, която признава абсолютно открито, че е имала тежък живот и е била малтретирана. Днес тя има зад гърба си номинация за Оскар, безкрайно талантлива актриса е, прекрасна жена и любяща майка на три деца.

Саманта Джейн Мортън е родена на 13 май 1977 г. в Нотингъм,  Великобритания. Само на три години е, когато родителите й се развеждат. Тя остава да живее с баща си, алкохолик, а майка й е в тежка връзка с много насилие с втория си съпруг. Малкото момиченце е само на осем, когато съдът я отнема от родителите и я настанява в социален дом. Следващите девет години прекарва в институции и домове за деца, но междувременно става част от детска актьорска трупа, когато е на 13 години, и това води до малки телевизионни роли. На 16 години актрисата се мести в Лондон, прави дебюта си на сцена, след което успява да попадне в няколко сериала. На 20 получава главна роля на млада жена, която трябва да преживее смъртта на майка си в независимата драма „Under the Skin“. Филмът получава високи оценки от критиците, включително и номинации за награди, но най-важното е, че Саманта привлича вниманието на Уди Алън и той я кани за главната роля във филма си „Сладък и гаден“ (1999 г.). Нямата й героиня Хати е обект на желание от героя на Шон Пен и без да има една реплика, актрисата получава номинации за Златен глобус и Оскар. Няколко години по-късно идва и ролята й до Том Круз във филма „Специален доклад“, който е огромен хит в боксофиса. Има втора номинация за Оскар за „In America“. Актрисата е участвала редом до някои от най-талантливите актьори, сред които Джони Деп, Тим Робинс, Филип Сеймур Хофман, Колин Фарел, Джесика Частейн, Мишел Уилямс. През 2005 г. тя е първоначалният избор на режисьора Тери Гилиъм за женската роля във филма „Братя Грим“ с Хийт Леджър и Мат Деймън, но продуцентът Харви Уайнстийн твърдо отказва с репликата „Кой би искал да спи с това?“ с оглед на факта, че Саманта е качила килограми.

Личният й живот е пълен с какви ли не неприятни истории – тя разкрива, че е била жертва на сексуално насилие, докато е била в дом, и че го е съобщила в полицията, а те не са я защитили; разказва за борбата си с агресията, докато е израствала, както и за инцидент, в който след удар в циментова плоча прекарва година и половина далеч от камерите, за да се възстанови и да може да ходи. Има връзка с актьора Чарли Крийд-Майлс, с когото имат дъщеря, а след това среща и партньора си в живота и до днес – режисьора Хари Холмс. Двамата имат син и дъщеря.

Срещам се с нея на снимачната площадка на втория сезон на сериала „Блудници“. Саманта Мортън е дошла специално за интервюто от дома си, който е на два часа път. Появява се с пусната дълга коса, спортно облечена и без капка грим. Вдъхновяващ е начинът, по който Сам, както я наричат всички, говори за ролята си в сериала, за живота си, за женските образи в киното и за работата си като режисьор. Преди няколко години тя прави дебюта си с филм по нейната собствена история – „The Unloved“, където героинята е малко момиченце в дом за сираци. В прекрасно настроение и с много усмивки тя не отказва и селфита, както и по-приятелски коментари след интервюто.   

По какъв начин сериалът разказва за секс индустрията от гледната точка на силна жена?

Начинът е, според мен, да я погледнеш като занаят, а не емоция. А този бизнес е бил важна част от икономиката по онова време. Дори мога да кажа, че момичетата от публичния дом на Маргарет Уелс, които продават секс, са смятали, че имат повече сила и права от другите жени. Това, което ме впечатли, е колко много публични домове е имало в Лондон по онова време! Жените избират да станат проститутки по много различни причини и това е доста сложна тема всъщност. Тогава е било трудно време и е трябвало да разчиташ на всякакви трикове, за да оцелееш. Какви опции са имали жените? Дори днес в Америка можеш законно да се омъжиш, когато си на 12 години, дори мъжът да е на 60. Това е в САЩ и се е получило вследствие от изнасилвания през вековете и срама на семейството след такъв акт. И на този фон, ако погледнеш назад към нашата история през осемнайсети век, ще видиш, че всъщност Маргарет Уелс се грижи за момичетата си много добре. Защитава ги, храни ги, осигурява им медицинска помощ. И се опитва да даде дъщеря си на възможно най-високопоставения мъж. Не се отнася с нея, както с другите момичета, а чрез връзките си иска да й осигури по-добър живот. Това се случва и днес! Толкова много родители изпращат децата си в правилното училище, за да срещнат правилните хора. Да се катериш по стълбичката в обществото винаги е съществувало като стимул и все още е така.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР