Източно влияние - фалафел на трапезата

Фалафелът е националното ястие на Израел, но като бързо приготвена улична храна е на всеки ъгъл в Египет и Сирия

Диана Шингарова 14 March 2021

фотография Диана Шингарова

Фалафелът е много популярна храна в Близкия изток. Приготвя се от нахут или фава и подправки. Фалафелът е националното ястие на Израел, но като бързо приготвена улична храна е на всеки ъгъл в Египет и Сирия. Най-често се сервира в питка с маруля, домати и млечен таханов сос. Като предястие се поднася върху салата или с хумус и таханов сос. Фалафелът е любима храна и на вегетарианците. Подправките са важни и трябва да бъдат персонализирани според вкуса.

Необходими продукти: 1 чаша сушен нахут, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 3 супени лъжици пресен магданоз, 1 чаена лъжичка кориандър, 1 чаена лъжичка кимион, 2 супени лъжици брашно, 1 чаена лъжичка сол, черен пипер на вкус, олио за пържене

Начин на приготвяне: Поставете сушения нахут в купа, покрийте го със студена вода и оставете така за една нощ. Измийте го добре. Сварете и посолете. В блендер сложете отцедения нахут, чесъна, лука, кориандъра, кимиона, солта и черния пипер. Добавете брашно. Блендирайте до гъста паста. Оформете сместа на топчета с размер на топче за пинг-понг. Пържете ги в нагорещено растително олио. Поднесете ги топли. Чудесно се комбинират със салата, питка, таханов сос и хумус.

Съвет: Тази рецепта изисква 2 супени лъжици брашно, но ако откриете, че фалафелът се разпада, можете да използвате повече. Яйцето също е вариант за свързващо вещество, но използвайте само едно.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР