Почина Христина Ангелакова

eva.bg 21 May 2018

Снимка: личен архив

Снощи на 73-годишна възраст почина световноизвестното мецосопрано Христина Ангелакова.

Тя е пяла в най-престижните оперни театри в света. Партнирала си е с Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Монсерат Кабайе, Мирела Френи и още много от най-големите имена. Има зад гърба си 23 сезона на сцената на Софийската опера. Била е неин директор, както и вокален педагог, доцент на НМА „проф. Панчо Владигеров“.

„На шега казват, че тенорът не е глас, а диагноза. Истински добрите са редки и винаги играят любовниците. Често са капризни, натоварващи, изискващи. Но са хора с много мощно присъствие. Често от тях зависи да поведат всички останали в постановката. Имала съм щастието да работя с най-големите от края на миналия век – Павароти, Доминго, Карерас, Франко Корели“, сподели преди време тя в интервю за EVA, което може да прочетете тук.

"Тренирах художествена гимнастика. Явявах се и на окръжни състезания в Русе. Много спортувахме тогава. Всички. Но и много пеехме, особено вкъщи. И майка ми, и маминка – баба ми. Баща ми беше харесал майка, освен защото е хубава, и защото е пеела много хубаво. И тя най-много ме подкрепяше да уча. Идваше с мен на прослушвания във Варна при Ана Кирова – ярка солистка от Варненската опера, в София – при Елисавета Йовович, също име от старата генерация големи български певици. Че имах глас, имах, но искахме да разберем дали става за оперно пеене, дали има смисъл да се захващам. Защото аз трябваше да си го направя професия и съдба, нали?", споделя още тя, връщайки се назад към детските си години. 

Почивай в мир!

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР