Моден блиц с... Мария Василева

Изкуствовед, куратор и създател на галерия „Структура“

21 May 2018

Елекът е част от силното раздвижване в сектора на връхните дрехи. Можем да го възприемем като олекотената лятна версия на сакото. Всичко, от което има нужда такава дреха, е една чисто бяла основа (елек, блуза и панталон Marina Rinaldi, гривна на Яна Танковска от галерия Sabai)

Снимка: Радина Ганчева, стилист Сандра Клинчева, асистент-стилисти Теодора Вукодинова и Сианна Маринова, грим Гергана Иванова, коса Гергана Ангелова за салон Arlet Stars

Тенденцията, от която ще черпиш вдъхновение през новия сезон, е... както винаги – вън от клишето.

През пролет-лято 2018 ще инвестираш в... създаване на публика за съвременно изкуство.

Защото... не може ние сами да си бъдем публика.

И с удоволствие ще продължиш да... си върша работата и да се опъвам на консерватизма, неграмотността, грозния национализъм и всички опити да ни вкарат във филма „ние сме велики и сме си самодостатъчни“.

Добрият вкус е... да поднесеш шкембе чорба със самочувствието и финеса, че поднасяш черен хайвер.

Адмирираш жените, които... не се поддават на клишираните очаквания към тях, не си пълнят устните със силикон, т.е. имат мозък в главите си и се опитват да го развиват и използват.

Три имена, които съветваш да следим от съвременните артисти? Трябва да се следят процесите като цяло. Само така човек ще може да разбере колко идеи, енергия и предизвикателства ни дава съвременното изкуство. Когато го има усещането за свобода, всеки сам ще може да намери опорните си точки.

Най-добрата част от твоята работа е... разнообразието. Срещата с хора от две понякога силно раздалечени страни – художници и публика, и стремежът да вдигна „бариерата“ между тях.
Думата, която те описва най-добре в този момент е... умерено уверена.

Разкажи ни за новия си проект. Свързан е с холандското дуо Л.А. Раевен. Много е подходящ за обстановката на дебат и разгорещени страсти около Истанбулската конвенция. Лизбет и Анжелик се занимават с тялото, включително и с андрогенното тяло, и как то се възприема от обществото. До каква степен модните канони определят психиката и физиката на поколенията и какво е уникалност днес.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР