Как да се грижите за кожата, ако сте пушачка

Няма да ви обясняваме, че това е лош навик. Целта ни е да ви помогнем да обърнете внимание на кожата, която да остане свежа и млада, въпреки редовните си срещи с тютюневия дим.

Рени Аврамова 22 May 2018

Белите престилки лесно определят продължителността на пушене по цвета на лицето и състоянието на съдовете по кожата. Ще ви дадем някои експертни съвети за домашна грижа, задължителни за дамите пушачки.

Проблемът: след като пушите, тенът ви е сив и безжизнен

Какво се случва?

Когато тютюневия дим достига до откритата кожа на лицето, процесът на отделяне на себум се нарушава и с времето порите се запушват. Колкото по-дълго време сте пушачка, толкава по-суха и раздразнена става кожата ви. Никотин, смоли и други токсични вещества, които откриваме в цигарите, методично унищожават колагена и еластина - отговорниците за плътността и еластичността. Фибробластите, клетките, синтезиращи колагена, също не се чувстват добре и това довежда до увисване, бръчките стават ясно изразени, нарушава се еластичността на съдовете и често се наблюдава купероза. След всяка изпушена цигара, в рамките на един час след това, достъпът до кислород до клетките намалява с 50%. Това е причината и за сухата кожа. Навикът да присвивате очи, докато поемате дима, е причина за дълбоки и ясно изразени бръчки в областта, но също така и за нарушена микроциркулация, причина за отоци, торбички и сини кръгове под очите. Да не забравяме и бръчките около устата, които се дължат на постоянното напрежение на определена група мускули. И може би най-тъжното е, че докато пушите, свободните радикали атакуват активно клетките на кожата, предизвикват преждевременно стареене и поява на пигментни петна.

Как да се грижим за кожата, като знаем всичко това?

Домашните грижи, които полагате ежедневно, трябва да се адекватни към вида и състоянието на лицето и да включват редовно почистване, тонизиране, дневни и нощни кремове. Ритуалът е подобен като на всяка друга дама. За да подобрите микроциркулацията и да премахнете кератозата, правете веднъж или два пъти седмично ексфолиране или пилинг. Във вашия случай това е задължително. Избирайте кремове, които да възстановяват кожната бариера, и глезете кожата си толкова често, колкото можете и искате. Почистването ще подобри тена ви, обилно хидратирайте и подхранвайте – това е must have. Уверете се, че продуктите ви съдържат витамини А, С и Е и растителни екстракти с антиоксидантно действие. За кожата ви е подходяща козметика с плодови киселини, като това могат да бъдат пилинги, но и кремове за ежедневна употреба. АНА киселините ще озарят и избелят тена ви, ще овлажнят епидермиса и изравнят рН баланса на кожата ви. Това е добър начин да стимулирате фибробластите да повишат синтеза на колаген, еластин и хиалуронова киселина. Ако искате да укрепите кръвоносните съдове и да повишите еластичността на стените им, в козметиката ви е добре да се съдържат екстракти от хвощ и конски кестен.

От професионалните процедури за вас са подходящи пилинг с киселини, избелващи терапии, детоксикиращи, антикуперозни и възстановяващи кожната бариера.

Три съвета за грижа за кожата за пушачки:

1. Ако сте с дълъг опит в тютюнопушенето, започнете да използвате анти ейдж козметика по-рано от приятелките си непушачки и то преди да достигнете до препоръчителната на опаковките възраст.

2. След всяка цигара се опитайте да изпивате по чаша вода, но не повече от 2.5 – 3 литра на ден. Водата ще отстрани токсините, като напоени еритроцитите ще допринесат до по-доброто снабдяване на тъканите, включително и кожата с кислород.

3. Измивайте кожата си с топла вода. Тя със сигурност е свръхчувствителна, дори и да не подозирате и съдовете са крехки и лесно разрушими. Студената и гореща вода е противопоказна за вас.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР