Внимание! Захарна кожа!

Или не толкова сладката истина за процеса на гликация и ефекта му за преждевременното стареене

Рени Аврамова 21 May 2018

Пристрастени ли сте?

Казвам се Рени и съм пристрастена. Към сладкото. Обичам го, особено във вид на шоколад, и трудно издържам на строги ограничителни режими. В ежедневна борба съм не само за килограмите и знам, че дори да имам периоди на рехабилитация, никога няма да бъда излекувана напълно. Зависима съм от захарта. Тялото ми реагира като на наркотик и непрекъснато я желае. Започвайки да проучвам темата за връзката между захарта и кожата, бях абсолютно шокирана какви са последиците за здравето ми от редовната употреба на захар. Тя влияе не само върху теглото и зъбите, но има и пряка лепкава връзка с кожата. Трудно бихте я премахнали от повърхността й, не е като измиването на зъби. Захарта е отговорна за процеса гликация, вреден за кожата, и за да го избегнете, трябва да промените някои от навиците си.

Какво е гликация?

Естествен процес, при който захарните молекули се свързват с други молекули, например на протеини или мазнини. Заедно те стават твърди, нееластични и обикновено едни от най-поразените са тези на колагена, което автоматично води до загуба на еластичност в кожата. Към тази лоша новина добавяме и страничните ефекти: допълнително образуване на свободни радикали, оксидативен стрес и възпаления, които доказано ускоряват стареенето на кожата.

Бръчки чрез гликация?

Вече е ясен фактът, че процесът влияе върху производството на колаген, което автоматично води до стареене и образуване на бръчки, но захарта, оказва се, действа и силно дехидратиращо. В допълнение увеличава производството на себум и не позволява свързването на водните молекули. Тоест кожата ви постепенно се дехидратира, изглежда повехнала, сива и се появяват тъмни кръгове около очите. Освен стареене, гликацията може да доведе до появата на акне или розацея. Колкото повече захар консумирате, толкова по-голяма е вероятността да се развие инсулинова резистентност, често съпътствана от поява на тъмни петна и повишаване растежа на косъмчетата в областта на лицето.

 

Можем ли да обърнем процеса на гликация?

Лоши новини. След като процесът е настъпил и определени молекули са били засегнати, увреждането е постоянно. Но не губете надежда. Въпреки че уврежданията не могат да се поправят, има стъпки, с които може да предотвратите бъдещи процеси и да избегнете „захарното“ лице:

1. Наспивайте се. Липсата на сън нарушава чувствителността към инсулина и глюкозната толерантност и често води до гликация. Затова си осигурете почивка и сън минимум от 6 до 8 часа на нощ.

2. Намалете стреса. Той увеличава появата на свободни радикали и оксидативния стрес, ключови в процеса на стареене. Също така може да доведе до повишени нива на кортизол, виновен за разграждането на колагена.

3. Увеличете антиоксидантите. Проучвания показват, че ако увеличите количеството им в тялото си, те могат да помогнат за намаляване на вредните ефекти от гликацията. Затова се запасете с храни, богати на антиоксиданти, като боровинки, малини, орехи и джинджифил.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР