Пико да Вижия - миг от безвремието

Милена Попова 01 May 2018

Снимка: Милена Попова

За да си представите къде е Пико да Вижия, направете малък „полет“ с Google Еarth. Трябва да „излетите“ от Иберийския полуостров и да се насочите на северозапад над Атлантика, по пътя на самолетите, които летят до Америка. И някъде на една трета от пътя да потърсите отдолу, насред синята бездна на океана, трохите земя, наречени Азорски острови. Сред деветте острова Терсейра прилича на зелена сълза. Трябва да „кацнете“ на този остров и да поемете на югозапад към Санта Барбара. Някъде там, на платото, което изпраща залеза, високо над океана, е Пико да Вижия – хотел от шест каменни къщи, сякаш изваяни от вулканите, които по тези земи напомнят за горещото минало на островите. Шестте къщи са собственост на семейство София и Бруно Гонсалвеш. И двамата са португалци, но Бруно е роден в Лисабон, а София – на Терсейра. Бруно е завършил дизайн, а София – социология. Опитали се да устроят живота си в Лисабон, където следвали, но в крайна сметка решили да дойдат на острова, за да развиват собствен бизнес. А и Лисабон е на по-малко от три часа път със самолет. Трите им деца са щастливи тук, сред уникалната природа, и това със сигурност компенсира „предимствата“ на цивилизацията.

София и Бруно Гонсалвеш

Със собствени средства, милион и половина евро кредит и финансова помощ по европейска програма семейство Гонсалвеш са построили тези еко къщи, началото на техния амбициозен проект за „туризъм по мярка“, извън стандартите и по-близо до ритрийта като духовно преживяване, отколкото до баналната туристическа консумация. „Ние не продаваме стаи, продаваме преживяване – казва София. – Познаваме всеки наш клиент, предварително проучваме с въпросник желанията му, предпочитанията, начина на хранене, навиците му, неговия лайфстайл.“

Къщите са проектирани от прочутия архитект Алваро Сиза, приятел на Бруно. Като стил те са еднакви отвън, облицовани с вулканични камъни, с каменна тераса и всички удобства, но вътре са различно обзаведени. Всяка къща има кухня, трапезария и дневна в едно, две спални и модерна баня с големи прозорци, гледащи към океана. Мекият климат на Азорите и постоянните температури – около 25 градуса през лятото и около 15 през зимата – привличат тук, в Пико да Вижия, много млади хора, които все повече ценят усамотението, личното време за медитация, за почивка на ума, но и наличието на бърз интернет. Усещането за пространство освобождава духа, можеш с пълни гърди да поемеш соления въздух и да се наслаждаваш с цялото си сърце на цъфнала маргаритка или узряла смокиня. Сякаш живееш в пасторална картина, толкова нереални понякога са бездънното небе с милиардите звезди, спокойният Атлантик, безкрайната зеленина на острова. Затова не е изненада, че много влюбени избират Пико да Вижия за своя меден месец. А и недалеч има плаж, до който се отива с кола, има и басейн над къщите, до естествената сянка на засадени преди няколко години дървета.

Храната се готви всеки ден по рецептите на София и е с концепцията на този хотел – храна „по мярка“, т.е. авторска гурме кухня, без напъни и претенции. В нея има великолепно сготвени супи с органични зеленчуци и пресни подправки от стопанството на семейство Гонсалвеш, традиционни ястия с месо от пасищни животни, гледани на Терсейра, козе сирене, пак от острова, риби и морски дарове, доставяни пресни, сладко от прочутите азорски ананаси, които растат тук целогодишно, сладкиши, направени с азорски мед... За закуска до всяка къща пристига прясно изпечен хляб с хрупкава коричка, а чаят, шунката, беконът и яйцата, с които са заредени кухните, са местно производство.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР