Кажи не на асансьора и сламките в коктейла

19 April 2018

Седим си с приятелката ми Л. в “Ла бодегита дел медио” в Хавана, мястото, където Хемингуей е пил мохитото си, и пием нашите. Със сламка, естествено. Знаеш ли, казва приятелката ми, за призива “Откажи се от сламката сега”. Ъ, казвам аз, защото не знам. Но веднага си представям грамада от пластмасови сламки, насъбрала се в центъра на Световния океан и решавам – никакви сламки повече, въпреки че това означава, може би, и никакво мохито повече, защото как се пие мохито без сламка?!

Не съм срещала призив “Откажи се от пластмасовите прибори сега”, но лично се боря срещу тях от няколко години. Първо, те са гадни на вид. Второ, гадни са на вкус и променят характера на храната. Трето, винаги имам усещането, че някой от зъбците на пластмасовата вилица ще се отчупи и ще го глътна. Четвърто, със сигурност са вредни и отделят химия, особено, когато ядеш нещо горещо с тях. В редакцията имаме метални прибори, но забелязвам, че колегите взимат пластмасовите, които им дават заедно с храната за офиса от ресторантчетата наоколо.

Днес прочетох, че има и призив “Откажи се от асансьора сега”. Не е формулирано точно така, а е “Ден без асансьори” като част от международната инициатива No Elevators Day – на 25 април. Сега, в редакцията имаме No Elevators Day всеки път, когато добрият стар асансьор на кооперацията се развали. И тогава пада едно пъшкане по стълбите, едно морно бърсане на чела. Свети асансьорни великомъченици същи! А е нямало кой да ни каже, че ако изкачваме два етажа дневно, ще се разделим с 2,7 кг за една година. 2,7 кг! Значи, ако изкачвам четири етажа, килограмите би трябвало да станат 5,4 за година. Ами ако етажите са шест! То така някой хубав ден направо ще изчезна, изкачвайки стълби. Шегата настрана, стълбингът е страхотно кардио упражнение, това го знам от Бойка Арсова, която на 67 години продължава да участва в маратони и никога не използва асансьор, за да стигне до апартамента си на 16-ия етаж. По стълбите изгаряме три пъти повече калории, отколкото ходейки, уверяват ни българските организатори на No Elevators Day - сдружение “BG Бъди активен”.

Така че на 25 април, приятели, ви определям среща някъде по стълбите, при това без сламки и пластмасови прибори в чантите. Чисто и просто!

P.S. Покрай задълбочените проучвания по темата – защото ние в EVA всичко проучваме така, открих, че има натурални прибори за хранене, направени изключително от ориз, пшеница, вода и подправки, без химикали и консерванти, само брашно, смесено с вода. Те са с три различни вкуса – сладко, солено и люто. Индийски са, повече инфо може да намерите на www.bakeys.com.

Но истински си отдъхнах, когато разбрах, че аз и мохитото имаме общо бъдеще. Това стана, след като в няколко сайта открих австралийските овкусяващи сламки Sipahh, направени от спирулина, натурално какао и тръстикова захар.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР