Пудинг с просо

Лек и добре балансиран, а ако се направи с подходящи бисквити, може да бъде добра алтернатива за хора с непоносимост към глутен

Мануела Панайотова 22 April 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Част от чара на времето, в което живеем, е модерното хранене. В него има нови и екзотични продукти, но има и завръщане, с един различен прочит, към зърнени култури и семена познати от древността. В зависимост от гъвкавостта на кулинаря храната може да бъде вкусна, разнообразна и полезна, а приготвянето й да носи познания и забава.

Предлагам ви рецепта за пудинг с просо, който е много лек, притежава възхитителна текстура, добре балансиран, нежен вкус и ако се направи с подходящи бисквити, може да бъде добра алтернатива за хора с непоносимост към глутен.

Използвах 50 г просо, 200 мл вода, 300 мл мляко, 200 мл течна сметана, 80 г кафява захар плюс 80 г кафява захар за карамелизиране, 3 цели яйца, 3 жълтъка, 100 г бисквити, ванилия или цитрусови кори, по избор.

Как го направих: Измих добре просото, смесих с вода и оставих на слаб огън за 15 минути, докато цялата течност се абсорбира - получава се около 200 г просо. В купа разбих яйцата и жълтъците с 80 г захар, добавих бисквити (предварително смлени на едри трохи), просо, мляко, сметана, подправка и размесих. Разтопих останалата захар, докато се превърне в карамел, излях в подготвената форма и допълних със сместа. Изпекох на водна баня на 180 С за 1 час. Извадих от фурната и оставих да се охлади на стайна температура. Прибрах в хладилника и оставих за 4-5 часа. Освободих от формата и сервирах.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР