Една любов в Невърленд (до Руски паметник)

В дома на Адриана Янкулова и Тодор Чапкънов книгите се четат, филмите се гледат, в кухнята се готви и най-вече – в този дом присъстват генератори на хаос, благодарение на които именно той е от жив по-жив

Ирина Иванова 27 April 2018

Снимка: Светослав Караджов

Романтична спалня. Красиво дървено легло. От двете му страни – леко ретро нощни шкафчета. Върху едното от тях – винтидж дървена театрална кукла. И кула от книги, цял куп. Поглеждам през прозореца на спалнята, за да се насладя на гледката към задния двор, и що да видя – суджуци и луканки, окачени на нещо като простор да съхнат. Моля?!

Намираме се на една ръка разстояние от Руски паметник, в стара кооперация, а апартаментът, в който нахълтваме, е артистичен и в същото време напълно лишен от всякаква претенция. Дори от тази за артистичност. Книги, картини, фотографии, плакати от филми („Имало едно време на Запад“ на Серджо Леоне, да!) стотици дискове с филми, голям аквариум с две костенурки, няколко красиви стари шкафа и лавици, побрали във и върху себе си всичко това, под от естествено дърво, светли стени, светли мебели... Веднага обаче ти става ясно, че книгите се четат, филмите се гледат, в кухнята се готви и най-вече – че в този дом присъстват генератори на хаос, благодарение на които именно той е от жив по-жив. Но за „генераторите“ после.

Тук години наред живее големият български скулптор проф. Георги Чапкънов, заедно със съпругата си Снежана, фотограф и поетеса, и синовете им Крум, Тодор и Константин. Преди доста време Чапа и вече покойната му любима жена се преместват в Княжево, а в семейното жилище остава Тодор, който след като го приемат в НАТФИЗ специалност кинорежисура (в класа на акад. Людмил Стайков), превръща, както си му е редът, апартамента в нещо като студентско-ергенска бохемска квартира. Духът на тези безгрижни времена, между другото, все още витае наоколо.

През това време Адриана Янкулова, дъщеря на известния музикален продуцент, мениджър и собственик на готини местенца като „Студио 5“ в НДК например Атанас Янкулов, мечтае да бъде фотограф, после журналист и филолог, а после за малко и актриса. В крайна сметка първата любов се оказва най-неустоимата и след училище тя влиза в НАТФИЗ, специалност операторство.

Тодор и Адриана не се засичат в Академията, което е разбираемо – той е по-голям от нея. По-странното е, че макар работата и на двамата да е свързана с киното и телевизията и се движат в едни и същи среди, години наред те нито веднъж не се срещат. И двамата преминават през няколко други връзки (от една от които той има почти 10-годишна дъщеря). Тодор става част от екипа на филмова студия „Ню Бояна“, където е асистент-режисьор (а понякога и режисьор) в повече от 40 продукции, някои от които с участието на звезди като Джерард Бътлър и Ед Харис. Режисьор е и на някои от българските сериали, като и по двете частни национални телевизии се въртят два с негово участие в екипа – „Дървото на живота“ по Нова и „Скъпи наследници“ по btv. Ади също работи в киното – като фотограф на терен – и първият проект, в който се включва, е може би най-звездният филм, сниман някога у нас – „Непобедимите“ с участието на легенди като Харисън Форд, Силвестър Сталоун, Шварценегер, Чък Норис и др. Отново обаче не се срещат, тъй като Тошко отказва да работи по този филм. „Това са героите от моето детство. Исках да си останат за мен безсмъртни, а не да ги видя като простосмъртни как например проявяват някакви звездни капризи по отношение на храната или на караваната“ – обяснява отказа си той.

Опитвам се да създам съспенс, но е ясно като бял ден, че в крайна сметка Ади и Тошко се срещат. Ясно е, че се влюбват. И че заживяват заедно – да, в същия този апартамент, който ви описах по-горе. Предполагам, че е станало ясно и кои са „генераторите на хаоса“, за които загатнах по-горе – това са скъпите им наследници Атанас (почти на 4) и Матей (почти на 3).
Как се случва всичко това ли? В началото е една тайнствена жена.

А: Тошко ми се смее, когато му припомням как една жена ми предсказа, че ще го срещна. Тя не е типична гадателка или врачка, дори е лекар, но е с много силни способности. За съжаление съм й изгубила контактите. Та тя ми го описа. Каза ми, че ще е от моите среди, че ще има еди си какъв белег... И аз го търсих, чаках и буквално се оглеждах за него цели две години. Когато го срещнах и започнахме да излизаме, се обадих на една моя приятелка, която знаеше за предсказанието, и й казах: Ето го, това е той!

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР