Нашествие от 150-годишни красавици - oчаквайте ги скоро

Експертите, създаващи нови козметични формули, вярват, че вълнуващите иновации в областта могат да предефинират начините на стареене. Освен за по-дълъг живот, обещанията са да изглеждаме значително по-млади

Рени Аврамова 24 April 2018

Мей Мъск

Снимка: getty images

Бебетата, родени през последното десетилетие, може би ще имат възможността да живеят до 150 години. „През последните години технологиите достигат пик в разработките, като нещо обикновено и рутинно е удължаването на живота на животните с 30%“ – разказва за постиженията си в областта Дейвид Синклер, професор по генетика в Harvard Medical School. Той не е единственият, който прави опити в тази сфера. Десетки компании разработват технологии и правят клинични проучвания, обръщащи стареенето и удължаващи живота, но с десетилетия. Би било жестоко обаче да преживеем повечето от тези десетилетия, изглеждащи като 150-годишни старици. За щастие разполагаме с различни антиейдж процедури, за момента в областта на пластичната хирургия, но учените вече говорят за създаването на ключова добавка, която да има свойствата да поправя ДНК, да подмлади кръвта, да добави години в линията на живота, да изтрие бръчките от кожата и потенциално да унищожи свързаните с възрастта заболявания.

Джейн Фонда

Молекула за безкрайна енергия

Тайната на младостта се крие в една молекула, наречена NAD+ (никотинамид аденин динуклеотид). Добрата новина е, че се произвежда от клетките и помага за регулирането на метаболизма. Лошата – че намалява с навършването на 50 години и нивата й в организма са наполовина в сравнение с тези при 20-годишните. Но учените създават силни бустери, помагащи на клетките да произведат повече от тази молекула. Един от най-интересните е NMN (никотинамид мононуклеотид), който е форма на витамин В3, извлечен предимно от авокадо, броколи и други плодове и зеленчуци. Проучвания от 2013 г. показват, че при опити с лабораторни мишки получилите доза от NMN имат значително по-здрави клетки и мускулна тъкан. Също така са по-енергични и устойчиви на заболявания като рак и диабет. Но дали този бустер, наситен с молекули за енергия, би имал същия ефект върху нас? Дейвид Синклер, който е на 48 години, разказва, че приема тази добавка от две години и изследванията показват, че клетките му имат поведение като на 31-годишен човек. Ако прочетете пълните изследвания, със сигурност ще се изкушите да потърсите тази добавка, която осигурява издръжливост и премахва умората от тялото.

Дори и да не я откриете, има други продукти, съдържащи във формулата си молекули NAD+. Такъв продукт е добавката ChromaDex’s Tru Niagen, съдържаща NR (никотинамид рибозид) с различна молекулна структура от NMN, за който Синклер твърди, че е дори с по-стабилизирана формула, безопасен и може да се открие онлайн. Все още не са публикувани данни за ефекта на този бустер върху стареенето на кожата, но учените вярват, че след като една молекула може да възстанови изгубената енергия, не е фантазия, че ще може да удължи живота на клетките.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР