Непознат роман на Уитман за първи път в България

eva.bg 28 March 2018

Романът „Животът и приключенията на Джак Енгъл”, от който Уолт Уитман се отрича веднага след като го написва, вече е в България. През 2019-а се навършват 200 години от рождението му.

Великият поет на Америка публикува творбата си анонимно в шест броя на „Ню Йорк Таймс” през 1852-а. По онова време е на 33 години и след като прибира хонорара за историята замълчава завинаги за нея. Чак през 1882-а ще коментира лаконично по-ранните си работи „Искреното ми желание бе всички тези груби и хлапашки неща тихо да потънат в забвение“.

Така и се случва – в продължение на 150 години прашинките на забравата се трупат върху произведението. Сюжетът на романа се завърта около младия Джак Енгъл, постъпил в адвокатска кантора, за да учи занаят. Скоро обаче той се натъква на поредица събития, които разкриват коварството на работодателя му и злоупотребите със служебното му положение. Накратко историята е градска мистерия, наситена с алчност, приключения и тънка ирония.

Според по-задълбочените познавачи на Уитман това е книга работилница, в която авторът експериментира с езика, за да го овладее по-добре. У нас романът „Животът и приключенията на Джак Енгъл” се издава от издателство „Лист“.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР