Йога през зимата

Редовната практика ще ви помогне да възстановите баланса на дошите в тялото си, да го напълните с топлина, да разбудите ума и да се настроите на позитивна вълна

Анна Данилова 24 February 2018

От гледна точка на аюрведата всеки сезон има преобладаваща доша (съчетание от пет елемента). През зимата се увеличава елементът вата (вятър) и се намалява пита (огън), затова толкова бързо измръзваме. Как да увеличим огъня в тялото си, да подобрим настроението си и да се заредим с енергия за целия ден? За това ще ни помогне йога практиката, убедена е Анна Данилова – сертифициран преподавател по айенгар йога на ниво Junior Intermediate 1, завършила 4-годишен курс за учители в Москва и специализирала в Института по айенгар йога в Пуна, Индия. Преподава в студиата „Мандала“ и „Амара“ / www.sattvica.bg

1. Вирабхадрасана

Разтворете ръцете и краката широко. Завъртете стъпалата, торса и таза вдясно. Вдигнете ръцете нагоре и се изтегляйте с длани към тавана. С издишване сгънете десния крак. Изтегляйте лявата пета към пода, запазете крака изправен, насочете опашката навътре. С лопатките повдигате гръдния кош към тавана. Останете в позата 30 секунди, след това направете същото в другата посока.

2. Васиштхасана

От изправено положение сложете дланите на постелка. Направете крачка назад. Ръцете и краката са изправени, тялото успоредно на пода – тази междинна асана се казва поза Планк. Обърнете дясното стъпало на външната страна, а лявото стъпало сложете отгоре. Вдигнете лявата ръка към тавана. Запазете краката изправени, а коленете стегнати. Насочете опашката към гърдите. Отблъсквайте с дясната длан пода, притискайте дясната лопатка плътно към ребрата. С лявата ръка се изтегляйте нагоре, като не позволявате на лявата част на гръдния кош да се смъква надолу. Останете в позата 30 секунди, след това повторете в другата посока.

3. Урдхва мукха шванасана

От поза Планк запазете ръцете изправени и с издишване отпуснете таза долу. Активно отблъсквайте с пръстите на краката пода, стегнете капачките на коленете, завъртете бедрата навътре, като насочвате опашката към гърдите. Отблъсквайте се с длани от пода, като в същото време разтваряте рамене назад, а с лопатките продължавайте да вдигате гръдния кош към тавана. Гледайте напред и нагоре. Останете в позата 30 секунди, след това се върнете в Планк. Повторете асаната 3 пъти.

4. Вдишване Уджайи

Легнете върху болстер. Затворете очи и отпуснете тялото в продължение на 5-10 минути. След това направете плавно дълбоко вдишване, което започва от долните ребра и завършва в областта на ключиците. По време на вдишването разширявайте гръдния кош встрани и нагоре. След това направете естествено неконтролирано издишване. След завършването на един цикъл вдишайте и издишайте естествено няколко пъти, за да се убедите, че всички мускули са отпуснати. Направете 5 цикъла на вдишване.

5. Суря мудра

Останете върху болстера. С палците на двете ръце хубаво притиснете безименните пръсти към дланите. Отпуснете цялото тяло и се концентрирайте върху дланите. Усетете топлината, която се разлива по цялото тяло. Останете в асаната от 5 до 10 минути.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР