Вкусът на Корея

В Корея толкова обичат кимчито си, че използват думата „кимчи“, когато се снимат

Диана Шингарова 26 January 2018

Снимка: Емилиан Беляшки

Пътуване в корейската кулинарна традиция – под това мото се проведе събитието в HRC кулинарна академия в София. Наистина едва ли има по-добър начин да опознаеш една страна от това да се докоснеш до изкуството й, да опознаеш историята й и да вкусиш храната й.

Диана Шингарова и г-жа Ким Джиън

Наши любезни домакини бяха Негово Превъзходителство Шин Бунам, посланик на Република Корея в България, и очарователната му съпруга г-жа Ким Джиън. В компанията на топготвачи от Сеул се впуснахме в приготвяне на традиционни ястия с автентичен вкус и продукти, като и ние, гостите, сложихме престилки и се заехме с овладяването на техниките за приготвяне на кимчи, кимбап и манду.

Опитахме традиционни чайове, чипс от кимчи, както и необичайни за европейския вкус дехидратирани водорасли.

Кимчи

е кулинарната емблема на Корея. Консумира се на всяко ядене. Комбинациите са много, а на пазара може да си купите над 160 вида. Навремето закопавали кимчи в земята да ферментира, сега използват фризери за целта. Националното ястие може да се консумира прясно, както го приготвихме в HRC кулинарна академия, но колкото повече престоява, вкусът се развива, а хранителните му качества се подобряват. Прясната морска храна, водораслите, морската сол и ферментиралите храни са в основата на здравето и дълголетието на корейците.

В Корея толкова обичат кимчито си, че използват думата „кимчи“, когато се снимат
Кимчи са всъщност ферментирали зеленчуци, основно зеле. Наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки – лют червен пипер, чесън, лук и други. Ястието се консумира по всяко време на годината.

За да приготвите кимчи, са ви необходими китайско зеле, ряпа, чесън, лук, лют червен пипер, корейски рибен сос, сол и малко захар. За бърза консумация нарежете зелето на парчета, широки 3 см. Сложете ги за 24 часа в солен разтвор. Солената вода ще стартира процеса на ферментация и ще запечата вкуса и хранителните качества на зелето. Изплакнете, отцедете и добавете останалите съставки. Разбъркайте добре подправките и напълнете в буркани. Не ги препълвайте, защото при ферментацията е възможно да прелее. Бурканът се оставя 1-2 дни на стайна температура, след това се слага в хладилник, където може да се съхранява 1 месец. Когато поднасяте, овкусете със запечен на сух тиган сусам и сгорещено сусамово олио.

Кимбап (gimbap) с говеждо месо или риба тон

Кимбап е предпочитана храна за пикник или за работа. 
Нуждаете се от топъл прясно сварен ориз. Подправете го със сусамово олио, сол и сусамово семе. Зимата е подходящ сезон за кимбап с говеждо месо. Изпържете месото, овкусете със соев сос, захар, чесън, сусамово олио и черен пипер, нарежете на лентички. Зеленчуците са важна съставка на ястието. Използвайте краставици или други зелени зеленчуци. Отстранете вътрешността на краставиците и нарежете на дълги ленти. Поръсете със сол и оставете за половин час. Попийте водата, която се е отделила, с домакинска хартия. Нарежете морковите на дълги ленти и ги запържете за кратко. Разбъркайте яйцата, опържете ги на омлет и ги нарежете на лентички. Ферментирали репички или кимчи допълват добре вкуса. Опитайте вариант с риба. Отцедете мазнината от консервата риба тон, разбъркайте с майонеза и малко захар и комбинирайте с вече изброените съставки.

Добре! Всичко вече е готово! Сега е време да „завием“ нашия кимбап. Поставете сушени водорасли върху бамбукова подложка, добавете много тънък равномерен слой ориз, плънка и оваляйте. Не препълвайте ролцето, за да не се разкъсва. Нарежете и поднесете красиво.

Манду (dumplings)

Друго любимо ястие на корейците са приготвените на пара тестени кръгчета, подобни на кнедли или равиоли, с различни видове плънка. Месо, зеленчуци, тофу, кимчи, краставица и гъби шитаке са идеалната плънка. Пригответе тестото от 360 г брашно, 1 1/2 чаша вода, 1 ч.л. сол, 1/2 чаша брашно за поръсване на готовите тестени кръгчета. За плънката: 150 г телешка кайма, 1 ч.л. соев сос, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. смлян чесън, смлян черен пипер, 300 г твърдо тофу, 200 г сварени бобени зърна, 2 с.л. смлян зелен лук, 1 с.л. сусамово олио, 1 ч.л. сол, смлян черен пипер на вкус. За соса: 2 с.л. соев сос, 2 с.л. бял оцет, 1 с.л. вода, 1 ч.л. смлян лют червен пипер. Гответе на пара за 20 минути. Поднесете с малка купичка от соевия сос.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР