Крис и Велин, които накараха Юнкер и Туск да тактуват с тях

Адриана Попова 12 January 2018

Снимка: личен архив

Крис и Велин бяха попизненадата на концерта послучай началото на българското европредседателство, който премина под знака на нашия фолклор и църковна музика (режисьор беше Диана Добрева). Двамата, подкрепяни от танцьорите на ансамбъл „Българе” под ръководството на Христо Димитров и музикантите от „Булгара”, накараха Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск да влязат в такта на песента на One Republic, в чийто синбек бяха вкарани български фолклорни елементи.

Кои са Крис и Велин? Дуетът им се ражда през 2015 година. И двамата са със солидно музикално образование. Завършили са Музикалната академия – Кристиан Попов с кларинет и хорово дирижиране, Велин Михайлов с оперно пеене. Крис е диригент на хор "Св. Йоан Кукукзел - Ангелогласният" (видяхме го да дирижира хора в първата част на вчерашния концерт в Народния театър), както и диригент на хора и музикален директор на мюзикъла на Американския колеж в София. Той е от музикално семейство – баща му, отец Кирил Попов, свещеник в софийския храм „Св. Неделя”, е диригент и талантлив композитор на църковна музика. Няколко години поред Крис пътуваше с хора Gregorian Voices в Централна и Западна Европа с изключително добре приета от публиката програма, която съчетаваше грегориански хорали с попмузика. Велин е в състава на Варненската опера и на театъра във Велико Търново, където участва в мюзикъли и оперетни спектакли. Качва се на сцената още като дете – той е момченцето с къдравата коса, което асистираше на Ники Априлов в предването „Като лъвовете”. Много важни за дуета им са авторските песни, двамата пишат и текстовете, и музиката им. След „Усещане за момиче” и „Ти имаш друг” – може да ги видите на facebook.com/Крис-и-Велин, до няколко седмици предстои да излезе нов техен клип. Музиката и текстът са на Крис, в записа участват класически инструменти: щрайх, пиано, китара.

Още не си даваме сметка пред каква публика пяхме вчера, казват Крис и Велин. Освен шумните ръкопляскания в залата, истински ги зарадвал и случаен млад мъж. След концерта снощи той ги спрял на бул. „Дондуков” и им казал – браво, момчета, разбихте ги. Наскоро гледах филма „Най-великият шоумен” за основателя на прочутия цирк „Ринглинг брадърс”, разказва Крис. Главният герой там каза нещо, което ми хареса: „Най-благородното изкуство е това, което кара хората да излязат щастливи и усмихнати от залата.”

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР