Мечти за плосък корем. Мечти...

"Плосък корем без упражнения", Джей Джей Смит, ИК „Софтпрес“

Адриана Попова 17 January 2018

Книгата, чието заглавие описва една от най-големите ми мечти, започва с радостното заявление на Керълайн С., която свалила 5 см от корема си само за седмица. С помощта на книгата, разбира се. А пък Ванеса Б. премахнала от талията си 7,5 см за 10 дни. Еха! Това малко прилича на платените съобщения във вестниците, на които се виждат жени преди и след отслабването с помощта на поредното чудодейно средство. Те са със сантиметър в ръка като в лице дебелата жена никак не прилича на слабата.

След това авторката споделя откритието си, че има телесни мазнини и упорити телесни мазнини. Коремните естествено са от втория, по-злонрав вид, залепят се за нас и не реагират добре на упражнения и традиционни диети. Те не просто искат да ни навредят, а направо да ни убият. Дотук съм напълно съгласна, аз ли не знам нрава им?

Джей Джей Смит прилага срещу коремните мазнини 6 стратегии.

Стратегия първа: изключете 7 храни. Това са бялата захар, рафинираните въглехидрати, бялата сол, изкуствените подсладители, пържените храни, наситените мазнини, газираните напитки и натуралните сокове. Вместо тях консумирайте постни риби, пилешко и пуешко, зеленчуци, ядки и семена, горски плодове, зелен чай, кайенски пипер и протеинови шейкове. Яжте предимно цели, сурови и натурални храни. Яжте на всеки 3-4 часа.

Стратегия втора: включете 5 хранителни добавки. Това са хром, рибено масло, конюгирана линолова киселина, фибри, екстракт от зелен чай.

Трета: изчистете червата, кажете не на издутия корем, дали с помощта на билки или клизми, вие си знаете.

Четвърта: погрижете се за хормоналния баланс.

Пета: избягвайте два лоши навика – стреса и недоспиването.

Шеста: изхвърлете алергена, който причинява подуване на корема след хранене. Кой е той? Обичайният заподозрян - глутенът.

Ако трябва да извадя нещо ново от морето от клишета, това определено са кайенският пипер и нечуваната от мен конюгирана линолова киселина CLA в ролята на препоръчителни хранителни добавки. Кайенският пипер ускорявал метаболизма и помагал на тялото да топи проклетите мазнини, дори от по-упорития вид. Пиел се и на капсули. Освен това звучи добре, може би заради асоциацията с порше кайен, за разлика от линоловата киселина, която навява асоциации с лаборатория на зъл гений с врящи в колби отровни смеси. CLA обаче се оказва добротворна фея, която смалява мастните клетки, така че й прощаваме злочестото име.

Книгата завършва с меню за 7 дни и 50 рецепти, които с помощта на боб папуда, много киноа и тофу ще ни доведат до мечтания плосък корем, притежаван вече от Джей Джей. Честно казано, ако имах волята и времето да следвам шестте стратегии на любезната авторка, да изключа 7 храни, да включа 5 добавки, да се смея весело цял ден, да планирам забавления със семейството си и т.н., сигурно щях да правя и по 100 коремни преси на ден. Така че заветният плосък корем и в този случай не е лесна цел въпреки оптимистично звучащото заглавие на книгата. А и лично аз винаги съм предпочитала да се движа повече, отколкото да спазвам диети.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР