И Салма Хайек е сред жертвите на Харви Уайнстийн

„В неговите очи аз не бях артист. Аз не бях човек. Аз бях нещо. Не бях дори никой, бях едно тяло“, казва 51-годишната актриса

eva.bg 14 December 2017

Снимка: getty images/guliver

Пред New York Times” Салма Хайек разкри на какъв сексуален тормоз е била подложена от страна на продуцента Харви Уайнстийн, при това в продължение на години. „В неговите очи аз не бях артист. Аз не бях човек. Аз бях нещо. Не бях дори никой, бях едно тяло“, казва 51-годишната актриса.

След като в продължение на години все пак успяла да отклони сексуалните намеци и да избяга от предложенията му за „гол масаж“, „да се изкъпе с него“, „да му позволи да я гледа как се къпе“, „да му позволи той да й направи масаж или пък на негов гол приятел да я масажира“, „орален секс“, „да я гледа гола в компанията на друга жена“ и т.н., в крайна сметка продуцентът намерил начин да се добере до нея. Изнудил я чрез биографичния филм „Фрида“. Първо отказвал да й даде главната роля, докато не осъществи фантазиите му. След като в крайна сметка разбрал, че тя няма да го направи, а Хайек го заплашила със съд, я накарал сама да осигури финансиране от 10 милиона долара, да намери топ режисьор за лентата, да се пренапише сценарият без пари и да осигури четирима обещаващи актьори за поддържащите роли.

Понеже Хайек много държала на проекта и искала да изиграе Фрида Кало, противно на очакванията му свършила всичко това и филмът получил зелена светлина. По средата на снимките обаче Харви Уайнстийн заплашил, че няма да го разпространява, ако тя не участва гола в секс сцена с жена, каквато в крайна сметка има в номинирания за шест награди Оскар филм „Фрида“.

„Той заяви, че хората ме гледали единствено заради сексапила ми, а във филма нямало такъв и никой нямало да иска да ме гледа в тази роля. Заплаши, че ще спре снимките“, разказва Хайек. И тогава й предложил да вкара в сценария сцена, в която прави секс с жена. „В деня, в който трябваше да снимаме тази сцена, за която тогава вярвах, че ще спаси филма, за първи път в кариерата си получих нервен срив. Тялото ми започна да се тресе неконтролируемо, не ми достигаше въздух, започнах да плача и не можех да се спра, сякаш повръщах сълзи... И не, защото щях да съм гола с друга жена, а защото щях да съм гола за Харви Уайнстийн“, каза актрисата.

„Надявам се, че като прибавя и моя глас към тези, които най-накрая започнаха да говорят, ще хвърля светлина върху това защо чакахме толкова време и защо е толкова трудно да се говори. Мъжете тормозят сексуално жените, защото могат. Жените проговарят чак сега, защото сега е времето, когато най-накрая могат да го направят“, казва още тя.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР