Мирослава Дума - един модерен Архимед

Коя е Дума и как успява да създаде работещ проект за 50 милиона, който реално може да промени света?

Анета Дженева 12 December 2017

Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост и аз ще повдигна Земята, е казал Архимед, древният математик, физик и изобретател. Тази млада рускиня (на 32 г.) e един модерен Архимед. Дайте й обелка от портокал и тя ще преобърне света. Или поне модната индустрия. Защото идеите на Мирослава Дума са идеи от бъдещето.

С обелките от портокали, които изхвърля индустрията на соковете, тя се опитва да постигне изкуствена коприна с качеството на тази на Hermes. С карбон при специални лабораторни условия се опитва да направи изкуствени диаманти. След това идват плановете й за тъкани от млечни протеини, които са нежни като кашмир... Всички тези идеи се разработват съвсем сериозно от стотици специалисти по нано- и биотехнологии, финансирани и обединени от проекта на Дума Fashion Тech Lab, стартиран през май 2017.

В проекта са инвестирани 50 милиона долара, а конгломерати като LVMH и Diamond Foundry (компания, която добива диаманти в Сан Франсиско без вредни емисии, използвайки соларна енергия) вече са участници. Един от големите инвеститори в Diamond Foundry е самият Леонардо ди Каприо. Консервативни модни брандове, като Ferragamo например, протягат ръка на бъдещето и вече изработват копринени шалове от преработени обелки от портокали.

Файненшъл таймс определя Мирослава Дума като човек, който ще промени модната индустрия, и като една от най-влиятелните жени в света. Откъде са се появили тези идеи в красивата руса главица? Дума е дъщеря на богат сенатор от Тургут – нефтения рай на Русия. В едно интервю тя признава, че детството й в Сибир, в далечния Тюмен, я накарало да мисли, че няма по-голяма опасност за планетата ни от нефтената индустрия. Години по-късно, когато Дума е вече име в модата, разбира, че модната индустрия също силно замърсява природата и е отговорна за 10% от емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. „Бях шокирана. И започнах да търся хора, които предлагат алтернативи, и да се срещам с тях“.

И все пак коя е Дума и как успява да създаде работещ проект за 50 милиона, който реално може да промени света?

Преди да стигне до Fashion Tech Lab тя е просто руска красавица, чийто изумителен стил и работата й на моден журналист, продуцент и стилист я отвеждат пред обектива на моден блогър №1 Скот Шуман. И от редактор в различни руски модни издания, като Harper`s Bazaar, ОК, Tatler и Glamour, Мирослава Дума се превръща в блогър №1 в Русия с над 300 000 последователи днес. Нейната дигитална платформа Büro 24/7 e световноизвестна – само за 5 години тя се появи в местни версии в 11 страни, и е свързана с е-платформа за модна търговия. Büro 24/7 е онова, за което Мирослава е мечтала винаги – да има собствено списание, в което да развива идеите си за мода, архитектура, изкуство и да влияе върху вкусовете. И тя го постигна. От обикновено it момиче Дума се превърна в influencer – човек, който вдъхновява хора и създава тенденции. А преди да се появи грандиозният й проект Fashion Tech Lab, тя основава The Tot – дигитална платформа за майки, които искат да пазаруват чисти, нетоксични, екофрендли продукти и да се срещат с експерти, за да получат компетентни съвети.

Самата Мирослава е майка на три деца и не е спряла да работи – пътува, участва в конференции, пише, разработва проекти. Съпругът й е бизнесмен, с когото се запознават в Института по международни отношения. Живеят в голяма къща с 25-метров басейн в Подмосковието, обзаведена от самата Мирослава с нейния превъзходен вкус. Руският Vogue снима неотдавна къщата й с високи тавани и френски прозорци и с любимите й фотографии – култовият портрет от 60-те на модела Джин Шримптън на Ричард Ейвдън, фотография на Ив Сен Лоран зад кулисите на едно ревю през 70-те, Карл Лагерфелд в кабинета на Коко Шанел през 80-те… Дума е купила тези фотографии на благотворителен търг, организиран от нейната Peace Planet – културна и благотворителна организация с фокус върху събирането на средства за хора в неравностойно положение, които нямат достъп до образование. Културният аспект на Peace Planet е съсредоточен пък върху това да осигурява възможности и финансиране за надарени деца.

„Когато за първи път потърсих срещи с учени, за да осъществя идеите си, те ме гледаха с неизречен въпрос: коя, по дяволите, си ти?“, пише Дума в своята фейсбук страница. Днес я възприемат по друг начин – с уважение и интерес. Оказва се, че има и хубави главици, в които се въртят големи идеи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР