Checkpoint за бохеми

Не всеки може да премине през този чекпойнт (КПП), освен ако не е с чувство за хумор, със страст към музиката, с удоволствие от общуването и добрата храна и ако не приема живота почти като на игра

Елка Влаховска 11 December 2017

В хола – бохемски шик и перфектно овладяване на метала

Снимка: Емилиан Беляшки

Дизайнът на артистичния лофт, подпокривното пространство на стара софийска кооперация, е свързан с едно дългогодишно приятелство. Собственикът решава да купи три тавански помещения и да ги обедини, а на помощ идва добрият му приятел Мирослав Чакрин, който се слави с необикновеното си въображение за създаване на оригинални интериори и с познанията си за работа с метал и дърво.

Двамата споделят обща концепция, че човек живее добре, когато дните са съпътствани от музика, добра храна и питие. Почти като на шега се хвърлят в овладяването на това нестандартно пространство на около 90 кв.м с четири метра височина. Резултатът от усилията им е комфортна за живеене среда с бохемски привкус и интелектуално намигване. Място, където се разиграва забавният спектакъл на живота.

Внушението за театрална среда идва от дизайнерското решение осветлението на дома да е на т.нар. ферми – метални конструкции за сценично осветление, които стоят съвсем адекватно на височината на тавана. Собственикът на дома ги свързва и със спомени от детството си, когато невръстен е излизал на сцената като статист в спектаклите, в които баща му, оперен певец, участвал.

„Донесоха тези ферми на елементи – разказва Мирослав Чакрин, – едва ги качихме горе с шест едри момчета, след което започнахме да ги напасваме. Два дни се заваряваше, все едно сме в корабостроителница. За да се уверим, че са здраво закрепени, накарахме шестимата мъже да увиснат на тях. Те не помръднаха, издържаха близо половин тон тегло.“

Освен че са част от дизайна и ДНК-то на лофта, фермите имат и друго предназначение – върху тях се закачва боксовият чувал за сутрешни тренировки или просто за избиване на дошлия в повече стрес. На шега до кухненския кът пък е поставен пилон.

Металът е ненатрапчивият „крал“ в артистичния лофт, при това в много персонализиран точно за това пространство вариант. Откриваме го в канапетата с метални рамки, в огледалото над тях, в специално проектирания абсорбатор в кухненския кът и в оригиналното решение за камината с атрактивен цвят и надпис Checkpoint Roumen. Не всеки може да премине през този чекпойнт (КПП), освен ако не е с чувство за хумор, със страст към музиката, с удоволствие от общуването и добрата храна и ако не приема живота почти като на игра.

Мястото събира понякога големи компании, които пеят и свирят на пианото, китарата и укулелето. Декорацията на стените е с постери на Дюк Елингтън, Би Би Кинг, Луис Армстронг и Махалия Джаксън, с репродукции на снимки или албуми на Пинк Флойд и Бийтълс, изображения с много активно присъствие в дома. Собственикът си спомня как като дете е имал късмета да бъде на концерти на Луис Армстронг и Махалия Джаксън, а аз само мога във въображението си да изградя представата за възторга и удоволствието от това да чуеш на живо иконите в джаза.

„Пътувал съм и съм видял много от света, затова тук исках да има частици от моите спомени и преживявания – казва стопанинът на дома. – Ето, с английската телефонна кабина, която Мирослав измисли, за да скрие хладилника, съм в Англия, с панела на камината – в Германия и емоцията от детството ми там, с постерите на музиканти – в Щатите. Това е околосветско пътешествие в един малък апартамент.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР