Джъстин Хъруиц, композирал музиката на La La Land:

С режисьора на La La Land Деймиън Шазел имахме музикална група

25 November 2017

На 7 декември в зала 1 на НДК ще имаме удоволствието да гледаме La La Land in concert. Грандиозната световна премиера на холивудския романтичен музикален филм със съпровод от симфоничен оркестър и джаз солисти се състоя на 26 май в легендарната Hollywood Bowl в Лос Анджелис пред 17 000 зрители. У нас на лентата ще акомпанират симфоничният оркестър на БНР и едни от най-добрите ни джаз музиканти, сред които Антони Дончев и Мишо Йосифов. La La Land има общо 212 награди, сред които 6 Оскара и 7 Златни глобуса. Лентата отдава почит към мюзикълите от Златната ера на Холивуд. "La La Land" разказва историята на Миа (Ема Стоун) – начинаеща актриса и киноманка, която иска да стане сериозна актриса, и Себастиан (Райън Гослинг) – посветен джаз пианист, мечтаещ да отвори собствен клуб. Двамата се борят, за да сбъднат мечтите си и същевременно помежду им се завихря любовна история, която ще промени живота им.

Филмовият саундтрак е създаден от носителя на два Оскара, един Златен глобус и британската награда БАФТА за музика Джъстин Хъруиц. Двамата с режисьора на La La Land Деймиън Шазел не само се познават от студенти в Харвард и работят заедно от години, но в момента подготвят нов филм - First Man, в който главната роля ще изпълнява отново Раян Гослинг и който предстои да излезе през 2018 г.

С Деймиън се срещнахме още през първата ни седмица в Харвард. Аз учех теория на музиката и понеже исках да направя група, разпитвах всички дали свирят. Чух, че имало някакъв невероятен джаз барабанист Деймиън и така се запознахме. Направихме си група. После я зарязахме и решихме да се фокусирахме върху киното. Това следваше Деймиън и от дете си беше мечтал да стане режисьор. Започнахме да обмисляме първия ни филм. За да можем да работим заедно на цял работен ден, заживяхме като съквартиранти.

Как се разбирате с Деймиън за отношението музика – филм?
С него имаме много силна връзка, градена с години. Обсъждали сме дълго какво чувство трябва да носи филмът и музиката към всяка една сцена. Аз пиша, а той казва дали мелодията пасва достатъчно добре на настроението. След това сядаме и решаваме заедно – тук ще има песен, тук – музика, тук - безтегловен танц сред звездите в планетариума....

Как се създава музика като емблематичното парче от филма City of Stars, което се превърна в хит и всички го затананикаха?
Не е особено романтично. Написах го през 2014 г., бях при родителите ми в Уисконсин през лятото и прекарвах дни наред пред пианото. Пробвах много варианти, докато мелодията се получи. През цялото време мислех как се чувстват героите и за какво мечтаят. Двете ключови мелодии в саундтрака са Mia & Sebastian и City of Stars. Темата на първата трябваше да бъде наистина романтична – Себастиан изпитва терзания и търси любов, но нещо не му достига. City of Stars е „песента на Миа“, която се разхожда из града, мислейки за момчето, с което току-що се е запознала. Изпълнена е с любов, но и с недоверие заради толкова много провалени мечни зад гърба си.




Много хора плачат на финала на филма. С Деймиън мислили ли сте вариант, в който Миа и Себастиан не се разминават в живота?
Това беше решение на Деймиън. Но и двамата от самото начало искахме да направим един филм, който хем да е романтичен, и хем да нагарча. Такъв е вкусът ни към музиката – нито много тъжна, нито много жизнерадостна. Музика, която разчупва стереотипите. Имаме някои любими филми от 60-те години, които разказват любовна история по този начин - главните герои не винаги остават заедно докрая, но все пак историята е красива. Години наред сме обсъждали как да направим нашата версия на тази идея – за една истинска и честна любовна история, която не непременно завършва щастливо, но пък да има реалистичен край. История, в която и двамата израстват и вървят напред по своя път, като се учат един от друг.

любопитно за филма

Филмът е сниман на повече от 70 локации в Лос Анжелис. Началната сцена е заснета екстремно за два дни при температура 43 гардуса. Райън Гослинг изпълнява сам парчетата във лентата. Първоначално пиесите са записани от пианиста Ранди Кърбър. След което Гослинг прекарва по два часа на ден 6 дни в седмицата да научи музиката наизуст. Когато снимките започват, е готов да свири сам. Джо Ледженд, негов партньор във филма и професионален пианист, споделя възхищението си от бързината, с която Гослинг се научава да свири толкова добре на пиано.
Деймиън Шазел избира Ема Стоун за своя филм, след като я вижда в ролята й на Сали Боулс в постановката на Бродуей „Кабаре”. Преди това ролята е предложена на Ема Уотсън, която отказва заради участието си в „Красавицата и звяра”. От друга страна, Райън Гослинг отклонява предложението да играе Звяра, за да се появи като Себастиян в „Ла Ла Ленд“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР