Фиона Сваровски и кристалната река

С годините Фиона Уинтер Сваровски е разбрала едно нещо със сигурност – Кристална река може и да няма, но има една река на богатството, която дори да не дава пълно щастие, дава блясък, който твърде много прилича на щастието

Адриана Попова 08 February 2018

Снимка: Andrea Pisapia

Фиона от прочутия кристален род Сваровски е като сметаната в кафето – винаги изплува отгоре. Късметът изглежда я обича и дори когато скандал е на път да помрачи бляскавото й име, облаците се разпръскват и грейва слънце. Без да е безукорна хубавица, тя изглежда добре до неприлично красивия си съпруг, бившия най-желан ерген на Австрия, Карл-Хайнц Грасер. Дълги крака, чудесен бюст – Фиона знае как да подчертае фигурата си и на фестивалите в Кан и Венеция, или на първия ред на ревю на Valentino, не отстъпва по блясък на големите звезди от шоу бизнеса. В тоалетите й, които често са по неин дизайн, винаги има поне един кристал на Swarovski. А тя дори не би трябвало да носи името на прочутия си прапрадядо...

Даниел Сваровски се родил в съвсем обикновено семейство в малко градче в Изерските планини, днешна Чехия, през 1862 година. Всички край него – роднини, приятели, съседи, се занимавали с производството на стъкло и стъклени украшения, така че Даниел просто продължил семейния бизнес. Само че главата му преливала от идеи как всичко да стане по-добре. На 18 направил първото си изобретение – машина за инкрустиране на кристали, на 21, вдъхновен от Първия панаир на електричеството във Виена, започнал да работи по създаването на устройство, което да изрязва и шлифова кристалите. Малко преди началото на новия XX век се преместил в тиролския град Ватенс, където основал компанията Swarovski. Прекрасно обработените и достъпни като цена кристали на фирмата, фантастично прозрачни и не по-малко бляскави от истинските диаманти, дошли тъкмо навреме за Бел епок и епохата на джаза и заблестели върху дамските рокли и украшения по балове и разгулни партита.

Освен с новаторски усет, Даниел Сваровски бил благословен с трима разумни синове, които се присъединили към семейната фирма и я доразвили. Започнали да произвеждат изцяло синтезирани кристали, които блестели във всички цветове на дъгата, както и бинокли с превъзходно качество, които били високо оценени от... вермахта по време на Втората световна война. И до днес Swarovski е премиум марка за бинокли и телескопи в света. С непогрешимия си нюх фамилията се свързала с най-големите имена на модата в периода около войните – Шанел, Скиапарели, Баленсиага, Кристиян Диор. През 1931 год. дори създали специално звено, което да се занимава изключително с кристалите за облекло. Пуснали в продажба и текстилна лента с кристали за лесна декорация на дрехите. През 50-те по молба на Кристиян Диор създали специален вид кристал за колекцията му, вдъхновена от блясъка на Версай, който преливал във всички цветове на дъгата и бил наречен на Северното сияние – Аурора Бореалис.

Успели да стъпят и на американския пазар. Докато Европа воювала или била в поствоенна депресия, Swarovski очаровали детските души на американците с поредица от колекционерски стъклени фигурки – мишка, таралеж, костенурка, носорог, лебед. И до днес в Щатите фирмата се асоциира точно с тях. И когато Даниел Сваровски починал през 1956 година, най-любимото му чедо – фирмата за кристали, била в прекрасно здраве. Край дискретно декорирания с камъчета ковчег се наредили деца и внуци, едри, здрави момчета и момичета, готови да влязат в бизнеса на дядо си или поне... да харчат парите му. Днес оставеното от Сваровски баща е поделено между стотината членове, а бизнесът им продължава да е строго фамилен, консервативен и доминиран от силния пол. Едва наскоро една от правнучките на Даниел Сваровски – Надя, трета братовчедка на Фиона и представител на петото поколение на рода, успя да пробие мъжката доминация и да влезе в борда на директорите на компанията.

А в този борд не обичат особено Фиона и дори обсъждат мерки срещу безотговорното използване на името Сваровски. Нека да се знае – когато се ражда през 1965 година, тя не е записана с фамилията на прапрадядо си по майчина линия Даниел Сваровски, а, естествено, с тази на баща си – Уинтер. И въпреки че официално презимето й сега е Пасифико Грифини-Грасер, благозвучен резултат от последните й два брака, тя настоява да бъде наричана Фиона Уинтер Сваровски.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР