Вярвате ли в чудеса?

Аз станах свидетел на чудо при посещението ми в хидротерапевтичния център Avene – едно различно спа, в което гостите откриват облекчение за различни кожни заболявания

Рени Аврамова 17 November 2017

Хидротерапевтичният център Avene и реновираният екологичен хотел към него

Снимка: Avene

Далеч от конвенционалните спа процедури, при които се акцентира на разкрасяване в луксозна атмосфера, в модерния Дерматологичен хидротерапевтичен център на Avene се преобразява животът на страдащите от атопичен дерматит, екземи, псориазис, алергии и дори изгаряния по кожата – чрез резултати, базирани на повече от 250-годишна традиция. Достатъчен е триседмичен престой с подходящ комплекс от процедури, и пациентите наблюдават облекчение в краткосрочен и дългосрочен план. Всичко това нямаше да е възможно без визионера фармацевт мосю Пиер Фабр, който още в началото на кариерата си използва лечебния потенциал на растенията и това става основен принцип на компанията му Pierre Fabre. Малко по-късно в арсенала си добавя и термалната вода Avene. Тя не е избрана случайно и става популярна по света още през 1871 г., когато вода от извора е била доставена в Чикаго за лечение на обгорелите след големия пожар в града. И въпреки доказаните й терапевтични свойства минава почти век, до 1975 г., когато Лаборатории Pierre Fabre купува извора и земята и започва да възстановява термалната дейност.

Чиста като сняг

Термалната вода е със слаба минерализация, съдържанието на калций и магнезий е в съотношение 1:2 и е с неутрално рН. Тази пропорция от минерали и температурата от 25,6 градуса се оказва ключът за лечебния ефект, тъй като се приема добре от чувствителната кожа и не предизвиква допълнителни възпаления. Затова терапевтичният център, както и заводът, в който се бутилират всички продукти на лаборатории Avene, са свързани с тръби директно от извора. Пряката връзка гарантира чистота на водатата, а опаковането при стерилни условия ефикасността и качеството на продуктите Avene. Днес те се предписват от фармацевти и дерматолози из целия свят с цел подобряване състоянието на кожата. Но както споделят лекари от центъра, част от магията тук се случва и благодарение на природата.

Архитектура, вдъхновена от природата

През целия си живот мосю Фабр се е определял като човек на науката, влюбен в природата. В долината на Avene той създава вселена за лечение на чувствителна, нетолерантна или кожа с алергии. От природата към архитектурата стъпката е една. През 2012 г. той решава да реновира хотела, като сам избира архитекта. Новата стъклена сграда с елегантни извивки и светли стаи трябва да бъде като „хълм“, вписващ се в долината и с нищо ненарушаващ „изгубения рай“. Самият мосю Фабр не устоява на изкушението и с молив рисува пасажа, който свърза хотела с центъра. Собственикът на прочутата козметична империя не само запазва райското кътче девствено, но и построява пътека на здравето, свързваща селцето Avene и термалния център.

Термализъм, или лечение чрез вода

Термалният курорт се появява благодарение на коня на маркиз Дьо Рокозел, който според легендата бил излекуван от кожно заболяване в топлия извор на Света Одил през далечната 1736 г. Според архивите Наполеон бил планирал престой в Les Bains Avene през 1811 г., но не успял да дойде заради военни задължения. Историята на Европа сигурно би била много различна, ако Генерала бе успял да намали „раздразненията си“, коментират историците. Термализмът като начин на лечение е разработен именно от Лаборатории Avene. В края на 80-те започват изследванията, които доказват, че вълшебната вода не само успокоява и премахва раздразненията, но и действа противовъзпалително, неутрализира свободните радикали и е подходяща след сеанси по естетична медицина и след лечение на рак.

Тригодишната Карина и майка й Мария

Пълна промяна

Майка или семейство, в което дете страда от атопичен дерматит, биха направили и невъзможното, за да предотвратят сърбежите, появяващи се главно през нощта, придружени от чесане и често стигащи до изцапани с кръв чаршафи. Малката 3-годишна Карина е с диагноза атопичен дерматит и заедно с майка си Мария имат възможността да се лекуват в хидротерапевтичния център Avene, като престоят и терапиите са поети изцяло от българското представителство на Avene като част от социалната ангажираност на концерна Pierre Fabre. Оптималният период на лечение е 3 седмици, тъй като от гледна точна на дерматологията това е периодът за възстановяване на клетките. Клиничните оценки показват благотворен ефект от терапиите не само в краткосрочен план, още в края на престоя, но и през следващите 9 месеца. Програмата от всекидневни термални процедури включва основни грижи, общи за всички кожни състояния, и допълващи грижи, предписани индивидуално. Процедурите са в индивидуални кабини и винаги започват с 20-минутна вана с бълбукаща вода, която прави лек и много приятен масаж на тялото. Това е и любимата част от терапията за Карина, която превръща ваната в място за игра. Страданието за повечето пациенти е да излязат от ваната, тъй като отпуснати във водата, забравят за стрес, проблеми и време. Следва 5-минутен масаж от водни струи под налягане в душ-кабина, като целта е да паднат мъртвите клетки, последвани от 5 минути водна пулверизация или мъгла, при която кожата максимално се хидратира. В зависимост от лекарските предписания терапията може да продължи с компреси с термална вода.

При възрастни пациенти са разработени хидратантни процедури, специално за лице, ръце или за скалп. Включени са и хитови продукти от гамата на Avene – Cicalfate, XeraCalm A.D или Trixera, както и задължителното освежаване с термален спрей Avene. Още първата седмица Мария забелязва промяна в състоянието на кожата при Карина и двете вече спят спокойно през нощта. За тях е важно не само че са спечелили битката с атопичния дерматит и сърбежите, но и че са превърнали кожата от враг в приятел, като са се научили да преодоляват инцидентни стресови ситуации. Споделят, че макар да са далеч от дома и семейството, са прекарали незабравима ваканция и са открили нови приятели, не само дечица от Белгия и Гърция, но и в лицето на персонала, който с усмивка и много търпение се е грижил за тях. Отношението личи и в малките детайли: Карина, която чака с нетърпение журналистите от България, разбира за тяхното присъствие от трибагреника ни, поставен на рецепцията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР