Сладкиш с кестенов крем

Сладкиш с кестенов крем, който изкушава с мек, изтънчен вкус, деликатен аромат и фина текстура. Една вкусна рецепта от архива на EVA

Мануела Панайотова 01 December 2020

Снимка: Мануела Панайотова

Печени, варени или захаросани - кестените са деликатес, а ястието направено с тях e истинско гастрономическо преживяване. Предлагам рецепта за сладкиш с кестенов крем, който изкушава с мек, изтънчен вкус, деликатен аромат и фина текстура. Готов крем от кестени може да се купи от големите хранителни вериги, но домашният е лесен за приготвяне и несравним като вкус.

Ето съставките за кестенов крем: 400 г предварително сварени и почистени кестени, 200 г захар, 2 с. лъжици ром или бренди, семена от една пръчка ванилия и вода.

Как го направих: Пасирах кестените, но за да станат на гладка паста, трябва да са топли. Сложих захарта в тенджера и разредих с малко вода, за гъст сироп. Изчаках я да се разтопи и когато започна да образува големи мехури, добавих пасираните кестени. Готвих на умерен огън, докато кремът се сгъсти и потъмнее. Добавих ванилия и бренди.

За сладкиша използвах: 380 г крем от кестени, 4 яйца, разделени жълтъци от белтъци, 40 г брашно, 75 г масло, разтопено, 50 г натрошен шоколад, пудра захар.

Как го направих: Разбих белтъците на твърд сняг. Смесих крема с жълтъци и брашно. С леко разбъркване и на порции добавих белтъците и разтопеното масло. Изсипах в кръгла форма 22 см. (застлана с хартия), посипах с парчета шоколад и леко натиснах, докато потънат. Изпекох на водна баня на 150 С за около 50 минути, докато пробна клечка излезе чиста. Поднесох с пудра захар.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР