Да насърчим жените в науката

eva.bg 08 November 2017

Програмата „За жените в науката“ стартира в България през 2010 г. Една от победителките миналата година е д-р Ахинора Балтакова 

Снимка: FWIS Bulgaria

За седма поредна година програмата „За жените в науката“ ще обяви своите победителки у нас и ще им връчи стипeндия от 5000 евро. Три талантливи българки ще бъдат отличени на Световния ден на науката - 10 ноември. Имената им ще бъдат обявени на официалната церемония от 11 часа в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За първи път в историята на програмата победителките са учени от трите основни научни направления – биология, химия и физика.

СУ „Климент Охридски“ заедно с L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО-България са партньори и съорганизатори на тази инициатива, целяща да окуражи младите жени в България са изберат професионално развитие именно в научната сфера.

В продължение на близо 2 десетилетия L'Oréal и ЮНЕСКО усилено подкрепят утвърдени жени учени, насърчават повече млади жени да изберат научна кариера, оказват им помощ в изследователските им проекти и им отдават заслужено признание за отличните им постижения в област, в която жените са слабо представени - според данни на ЮНЕСКО едва 28% от учените в цял свят са жени.

От основаването си през 1998 г. „За жените в науката“ е отличила над 2700 жени учени в 115 държави. Днес програмата се състои от Глобални награди „За жените в науката“, Международна програма International Rising Talents и Национални и регионални стипендии. Националното издание на програмата „За жените в науката“ стартира в България през 2010 г.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР