Гнилата ябълка е в нашата гилдия

След поста на д-р Радина Денкова във фейсбук относно изкривените стандарти за красота, налагани в телевизионните формати като VIP Brother, последва лавина от коментари. Според нея, отговорността за дисхармонията е на гилдията на естетичните дерматолози

Рени Аврамова 10 November 2017

Д-р Денкова, какво ви провокира да напишете поста във фейсбук?

Включвайки телевизора, видях четири момичета с променени лица. Първо ме хвана срам, че някой мой колега ги е направил такива. Изказах мнение, но не за това как изглеждат. Това е техен избор. Ако искат да направят дадена процедура, ще отидат дори в Англия или Германия. Проблемът е, че чрез екрана момичета с променени лица определят лъжлив стандарт. Младото поколение ги гледа и преценява, че за да успее, трябва да изглежда като тях.

Какво от мнението ви остана неразбрано?

Мнозина ме разбраха погрешно. Не акцентирах върху отделни лица, а говорех за обобщен образ. По-важното е защо ние като колеги и лекари го допускаме. Трябва да носим някаква отговорност за пациентите си. При мен са идвали много хора с различни желания и голяма част от тях съм връщала. Не мисля, че мога да променя хората от гилдията с един пост. Но можем да се замислим. Истината е, че и аз съм част от това общество и всички носим вина. Ние самите трябва да променим мисленето си и тогава може да се случи промяната. Трябва да мислим как да се усъвършенстваме, за да създаваме все по-красиви хора.

Помагаме в създаването на хармония в едно лице, но често това, което не е симетрично, е по-красиво и интересно
Може ли да настъпи промяна със закон за козметиците?

Няма действащ такъв закон. Много козметици поставят филъри, а нямат право по закон. Голяма част от разкривените лица са направени от некомпетентни хора. Ако операторът е лекар, той поне е завършил медицина, правоспособен е и може да извършва подобни процедури, но има много медицински сестри и козметици, които практикуват. Според мен гнилата ябълка започва от нас.

Какъв е световният стандарт за красота?

Естетиката в инжекционните техники се превърна в медицинска наука. Но за да я следваме, се изискват воля, усилия, обучения, и то непрекъснато, тъй като тя се усъвършенства всеки ден. Малко са хората, които искат да успяват с усилия. Успехът не е просто една фасада, а зад него стои къртовски труд.

Естетика, пропорции, симетрия…

Витрувианският човек на Леонардо да Винчи и неговите пропорции са най-важното за мен. Скицата стои на стената ми, за да ми напомня, че всяка част от тялото се намира в съотношение към определена друга. Това е т.нар. златно сечение и за него има много примери и в природата, например венчелистчетата на цветята са в симетрия. Логото на Apple или формата на колите Austin Martin също са създадени в хармонични пропорции. Понякога ние помагаме в създаването на хармония в едно лице, но често това, което не е симетрично, е по-красиво и интересно. Смятам, че моята работа е изкуство, и не бих искала да я принизявам само до изкарване на пари.

Лекарят трябва ли да рисува като художник по лицето?

Преди това трябва да е научил правилата. Трябва да знае какво има под тази кожа. Лицето не е статично, а в непрекъсната динамика. Изразяваш емоции и различните части от лицето се местят от мускулите отдолу. Всичко е свързано в едно цяло – кожа, подкожие, мастна тъкан, мускул, кост, лимфна тъкан, кръвоносна система, работещи в синхрон и хармония. За да сме добри художници, трябва да сме запознати на 100% с най-малкия детайл.

В less is more ли се крие истината?

Когато е по-малко, тогава е в повече. Красотата е във възстановяването на пропорции и обеми, а не в създаването на нови обеми. Другата истина за мен е латинската сентенция „Primum non nocere“, или „Преди всичко – не вреди“.

Но изглежда у нас „Повече от всичко“ се превръща във фалшив стандарт.

Затова ние трябва да определяме стандартите. Тъй като хората са пъстри и различни и вкусът на лекарите също е индивидуален, трябва да има наложен стандарт, с който да се съобразяваме.

Последният световен естетичен тренд?

Тенденция е естественото, натуралното, свежестта, по-малко умора на лицето, младежки вид, без натрапване. Не трябва да видоизменяме лицето, а само да подсилим естествената му красота. Миналата година колежка от Швейцария изнесе интересна лекция за различното виждане на жените за красота. Всяка част от света има различно усещане за красиво. Например американките искат да са във форма, слаби и здрави. Жените от Близкия изток обичат големите обеми, харесват богатата красота. В северните страни желаят да изглеждат свежи и здрави. Французойката е естествена, може да е правила нещо, но не трябва да личи. За източноевропейките е характерно желанието да бъдат забелязвани, тоест искат по много, за да се вижда. Това са подсъзнателни сексуални послания, които продават. Според мен, задачата на лекарите е да облагородяват вкуса.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР